SF Media
Reklam är bäst på bio
- Vår största utmaning är kundernas tid, säger Sofia Eriksson, Head of Marketing and Sales på BookBeat.
Människor säger i allt större utsträckning att de inte har tid för böcker men att de samtidigt önskar att de läste mer. I vår kommunikation vill vi visa hur enkelt det är att ta del av en ljudbok i mobilen och vi erbjuder alltid en fri prova-på-period.
För att fånga biopublikens intresse handlar BookBeats reklamfilm om kända böcker som har blivit film. Kampanjen började i maj och effektmätningarna visar på hög avsändar- och budskapsförståelse och framför allt att kännedomen bland biobesökarna har ökat markant.

-    Det var en blandning av målgruppsmatch, hög impact och relevansen i den kreativa utformningen som gjorde att vi valde bio, säger Sofia Eriksson.

-    Reklam är alltid kul, men kanske extra kul på bio. Det blir en enorm impact när man sitter i salongen! Det är också roligt att se att många företag verkligen gör det där lilla extra när det kommer till bioreklam, avslutar Sofia

Publicerad 2017-12-05
Läs fler nyheter från SF Media

Ett lyckat partnerskap mellan SF Bio och Erik Olssons Fastighetsförmedling har nu resulterat i att världens första Biotvåa, en centralt belägen soffa på balkongen i biografen Rigoletto, nu är såld till förmån för Friends och deras viktiga arbete mot mobbing.
Stockholms förmodligen minsta tvåa är nu såld. Objektet på 2 kvm som legat ute till försäljning är dock inte en traditionell lägenhet utan två platser på balkongen i biograf Rigoletto. Köparen fick inte vara juridisk person och det kostade 100 kr att lägga ett bud. Efter en budgivning med ett stort antal spekulanter landade det unika objektet till sist på 107 000 kr och inklusive budgivningskostnaden blev det 129 300 kr som oavkortat gick till Friends.

-    Det kan låta lite galet att lägga så mycket pengar på bio, men jag både älskar film och beundrar Friends arbete, säger köparen Daniel Björkman.

På Friends är man mer än nöjd med den slutgiltiga köpeskillingen.

-    Med en köpeskilling på 107 000 kr i kombination med engagerade budgivare kommer Biotvåan göra stor skillnad för vår verksamhet. Nu kan vi utbilda ännu fler skolor och idrottsföreningar i det förebyggande arbetet mot mobbing, säger Malin Duntjer, insamlingschef på Friends.

Kampanjen har exponerats på alla tänkbara sätt ? på bioduken, digitalt, på biograferna genom både personal och exponeringsytor, i mejlutskick till SF Bios medlemmar, i sociala medier, som ett objekt på Erik Olssons hemsida, annonsering på Hemnet, mailutskick till Erik Olssons kunder/spekulanter, objektsbeskrivning på Erik Olssons visningar och självklart genom en visning på biograf Rigoletto och ett budgivningsförfarande.

-    Det känns såklart extra kul att ägandeskapet tas över av en riktig film- och bioälskare. Men det bästa av allt är hur det stora intresset för Biotvåan faktiskt har mynnat ut i ett rejält bidrag till Friends, som de kan lägga på sitt viktiga arbete för barn och unga, säger Helena Eklund, marknadschef SF Bio.

-    Vi tycker om utmaningar. När SF Bio beskrev försäljningen av Biotvåan tyckte vi att det var en annorlunda och kul idé. Vi jobbar alltid hårt för att uppdragsgivaren ska få bäst betalt och med en köpeskilling som gick direkt till Friends blev vi ännu mer motiverade. Nu i efterhand är vi glada över att det gick så bra att sälja denna unika lilla tvåa, säger Erik Olsson, VD på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Publicerad 2017-12-05
Läs fler nyheter från SF Media
Göteborgs stad informerar i många kanaler och använder lokal bioreklam för ett flertal återkommande kampanjer. När det gäller krishantering och beredskap så är det fjärde året i rad som man visar kampanjen 72 TIMMAR på bio, med budskapet hur man klarar sig själv i 72 timmar utan el, vatten och mat.
-    Eftersom vi riktar oss brett är det viktigt att ha bra spridning på budskapet för att träffbilden ska bli så bra som möjligt. Biokampanjerna har gett tydlig återkoppling på att vi når målgruppen och att våra medborgare har sett och ser filmerna, säger Kenneth Lexell, planeringsledare Göteborgs stad, Samhällsskydd & Beredskap.

Olika rekryteringskampanjer är andra exempel på vad Göteborgs stad återkommande visat på bio och nu är även kampanjen för VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, aktuell igen.

-    Vi tror att man som biobesökare är avslappnad, fokuserad och mottaglig för det som visas på duken. Det är ju därför man är där. Inga direkt andra intryck stör, vilket det nästan alltid gör annars, avslutar Kenneth Lexell.

Publicerad 2017-12-05
Läs fler nyheter från SF Media
Sony Mobile lanserade sina nya Xperia-modeller med bioevent på Filmstaden Scandinavia när storfilmen Blade Runner 2049 hade premiär i nordens största IMAX-salong.
I Sony Mobile senaste modeller Xperia XZ1 och XZ1 Compact har kameran utvecklats till en 3D scanner. En spännande teknik som de gärna ville demonstrera live var på en eventyta byggdes upp i foajén på Filmstaden Scandinavia där besökarna fick prova på att bli scannade.

I samarbete med Sony Pictures hade ett unikt filmklipp från Blade Runner 2049 producerats speciellt för Sony Mobile och Xperia smartphones. Under eventet fick de biobesökare som deltog i eventet sin egen 3D avatar som animerades in i filmklippet. De blev alltså stjärnan i sitt eget animerade Blade Runner 2049-klipp.

Inne i salongen, precis före spelfilmen, visades ett av de specialgjorda filmklippen där ett av alla Blade Runner fans helt plötsligt fick se sig själv på den stora bioduken.

Publikreaktionerna lät inte vänta på sig och under stort jubel fick den nyligen utsedda Blade Runner 2049-hjälten gå fram och ta emot en helt ny Xperia XZ1.

Eventet pågick under två helger och nära 20% av besökarna på Blade Runner 2049 scannade sig hos eventpersonalen. Totalt gav det nära 48 timmars interaktion med målgruppen i biografen.

Hundratals 3D-animerade filmklipp har delats och genererat tusentals visningar på sociala medier. Kombinationen av en stark filmtitel och Sony Mobiles innovativa 3D scanner har verkligen resulterat i extra stor uppmärksamhet för Xperias nya modeller.

Publicerad 2017-12-05
Läs fler nyheter från SF Media
- Vi kommunicerar på bio för att bioreklam inte bara är okej, den är något man inte vill missa. Biopubliken är i en sinnesstämning där mötet med ett varumärke som Yoggi blir extra lustfyllt. Jag tycker att biosalongen är lite av motsatsen till adblockers, säger Per Andersson, Brand Manager på Arla.
Arlas reklamfilm där tågresenärerna slåss om en upphittad Yoggi Samoa väckte mest uppmärksamhet hos biopubliken under kvartal 3 och vinner utmärkelsen Bäst på bio.
Förutom högsta värden på observation, avsändar- och budskapstydlighet tyckte biobesökarna framför allt att reklamfilmen var "underhållande" och att den "sticker ut".
bast_pa_bio_red.jpg
-    Yoggi är Sveriges godaste fruktyoghurt. Varumärket har en tydlig karaktär och en kommunikation som lätt känns igen. Trots det är det en ständig utmaning att bryta igenom det allt tjockare mediebruset. Att välja rätt kanal är kritiskt, säger Per Andersson.

Det här är andra gången Yoggi vinner Bäst på bio. Kvartal 2 2016 var det reklamfilmen med paret vid frukostbordet som utmärkte sig.

Publicerad 2017-12-05
Läs fler nyheter från SF Media
Leslie Marsden har tidigare i karriären jobbat på bland annat Citypaketet och Riksmedia. Senast kommer han från rollen som head of sales på DanAds. Marsden tillträder sin nya tjänst i början av december.

- Bio är verkligen unikt och har en given plats hos många annonsörer som behöver nå in till sin målgrupp. Egenskaperna för mediet är oerhört relevant då trenden kring plattformar inom rörlig media växer sig allt större. Jag ser verkligen fram emot att få prata med kunderna om bio som media tillsammans med mina nya kollegor, säger Leslie Marsden.

Leslie Marsden ersätter Magnus Kepinski som gått vidare till Mentor Communications. Marsden kommer att ha ansvar för all medieförsäljning med uppdraget att hitta nya annonsörer och partners.

- Leslie har många spännande uppdrag bakom sig och vi behöver hans bevisade erfarenhet för att driva säljorganisationen nu när vi växer kraftigt. Vi vill bli en viktigare del av våra annonsörers väg till sina kunder och för att lyckas med det behövs lika delar förståelse för annonsörernas affär och deras kunder tillsammans med god kreativitet och affärsmannaskap. Leslie är den personen som tillsammans med vår säljkår kommer kunna göra skillnaden för bolaget och våra kunder, vi är verkligen glada att få honom ombord, säger Ted Johansson, vd på SF Media.

Publicerad 2017-11-10
Läs fler nyheter från SF Media

I samband med lanseringen av en helt ny klädkollektion gör Björn Borg, SF Bio och Nordisk film ett trepartssamarbete kring filmen Borg som nu är högaktuell på biograferna.
-    Samtliga sportkläder i filmen Borg har tagits fram i samarbete med Björn Borg som sedan 2 år satsar på att bli ett ledande sportvarumärke. I samband med filmen släpper vi nu en limiterad kollektion i uppdaterad vintagestil med namnet: The Borg Signature Collection, berättar Jonas Lindberg Nyvang, marknadsdirektör Björn Borg.

Kampanjen visas i samarbete med SF Media och Nordisk Film med kreativa format på bio, utomhus, i magasin samt online. Det djupare samarbetet kring filmen har bland annat resulterat i tag-on för varumärket på filmtrailern, stora backdrops på biografer och smarta digitala format och tävlingar samt samarbete med SF Bios avdelning Möten & Event gällande slutna kundvisningar.

-    Att samla kraft och lyfta filmsamarbetet och kollektionen i samarbete med Nordisk Film och SF Media var det naturliga valet då bio har bra träffsäkerhet på vår yngre målgrupp. Samarbetet har utmärkts av flexibilitet där alla tre parter har gjort gemensam sak i att skapa så mycket värde som möjligt för filmen, varumärket och mediet, avslutar Jonas Lindberg Nyvang.

Publicerad 2017-09-19
Läs fler nyheter från SF Media

Med toppvärden på framförallt avsändar- och budskapstydlighet vinner Burger King utmärkelsen Bäst på bio.
Varje kvartal delar SF Media ut priset Bäst på bio till den reklamfilm som fått högst värden i mätningar av bioreklam gällande observation, avsändar- och budskapstydlighet.

I gott sällskap av andra starka varumärken var det Burger Kings imagefilm United States of Whopper som biopubliken tyckte stod ut allra mest under andra kvartalet 2017.

bast_pa_bio_red.jpg-    Det känns väldigt bra att vinna Bäst på bio. Reklamfilmen visar vad vi står för, ett amerikanskt arv med goda grillade burgare i centrum. Våra recept bygger på "American burger tradition" och vi har haft samma inriktning sedan 1954. Det har lagts ner mycket kraft och arbete bakom just denna reklamfilm och då är Bäst på bio ett bra betyg att få, säger Lina Nilsson, marknadschef Burger King Sverige.

Burger King har gjort återkommande biokampanjer de senaste åren och förklarar valet av bio så här:

-    Först och främst så är reklam på bio lite speciellt. Det är oftast där man får se hela storyn av en reklamfilm. Som biobesökare är man på bra humör och dessutom väldigt mottaglig för budskap som visas på bioduken. Bio är också ett komplement för att få högre räckvidd och förståelse, avslutar Lina Nilsson.

Undersökningsföretaget Nepa effektmäter kontinuerligt bioreklam på uppdrag av SF Media. Det är biopubliken som svarar på frågor och tycker till.

Topplistan, kvartal 2 2017:

1.    Burger King
2.    Max Hamburgare
3.    Fanta
4.    HBO
5.    Coca-Cola
6.    McDonalds
7.    Ikea
8.    Samsung
9.    Nintendo
10.  Com Hem

Publicerad 2017-09-19
Läs fler nyheter från SF Media
Mondelez syns återkommande på bioduken med kampanjer för olika varumärken. Under sommaren och hösten har de valt att satsa på 3D-reklam för Daim.
-    Daim är ett av Mondelez mest globala varumärken och vi såg ett behov av att skapa en ny varumärkeskommunikation som förtydligar vad Daim står för och som är mer global i sitt uttryckssätt, berättar Annika Lindholm, Mediechef Mondelez.

Det nya konceptet "Daim Crushing" har utvecklats tillsammans med Forsman & Bodenfors och bygger på att man ska stå upp för sig själv och fira när man gör något bra. Daims senaste reklamfilm handlar om en ung tjej som ska göra olika utmaningar genom att krossa stora block av Daim.

-    Vi tror på att använda styrkan i olika medier och såg att filmen skulle passa otroligt bra i 3D-formatet på bio för att få Daimbitarna att flyga ut i biosalongen, fortsätter Annika Lindholm.

Förväntningarna är att 3D-reklamen ska öka impacten av filmen.

-    Idag har konsumenterna möjligheten att välja bort reklam och reklamen konsumeras mer och mer på en liten skärm. Det som utmärker bio är att det är en upplevelse som människor väljer och reklamen är en del av den upplevelsen. Kommunikationen sker i ett stort format med bra ljud och bild som förstärker budskapet, säger Annika.

-    Vår reklamfilm är otroligt effektfull och genom att använda oss av 3D ökar effekten ytterligare. Idag när bruset inom media är så högt och konsumenterna har lätt att välja bort reklambudskap ser vi att vi i större utsträckning måste underhålla och leverera en upplevelse för att människor skall vilja se vår reklam, avslutar Annika Lindholm.

Publicerad 2017-09-19
Läs fler nyheter från SF Media
- SF Bio attraherar människor i olika åldrar. Bioreklam är ett bra sätt att nå invånarna med våra viktiga samhällsbudskap, säger Johan Carlsson, utvecklingschef Vårdcentralerna Bra Liv, Jönköpings län.
Sedan fem år har Vårdcentralerna Bra Liv i Jönköpings län använt lokal bioreklam som en långsiktig bas i sin kommunikation. Det gäller framförallt tre kampanjer; "Antibiotika - bara när det behövs", där målsättningen är att minska användandet av antibiotika, "Våga fråga - ibland behöver man hjälp för att må bättre", som handlar om att upptäcka och hjälpa människor med psykisk ohälsa och suicidtankar och slutligen information om deras digitala tjänst "Bra Liv nära".

-    Vi är mycket nöjda med våra biokampanjer och det gensvar vi fått från både invånare och våra medarbetare gällande de budskap vi kommunicerat, säger Johan Carlsson. Från att vår region tidigare varit bland de sämsta när det gällde förskrivning av antibiotika så är vi idag ibland de bästa. Det ger mersmak att arbeta vidare. Tillsammans kan vi som medarbetare i vården och invånare i regionen påminna varandra och skapa förståelse för viktiga budskap. Det handlar om att jobba långsiktigt för attitydförändringar och bioreklamen är en viktig del av detta.

När det gäller Antibiotika-kampanjen ställer också många av vårdcentralernas egna medarbetare upp och syns i kommunikationen där igenkänningen ytterligare förstärker budskapet.

-    Att gå på bio är något som skapar förväntan, du slappnar av, lutar dig tillbaka och tar in budskapet. Att i denna miljö synas och höras med viktig samhällsinformation ser vi som en förmån och en möjlighet, avslutar Johan Carlsson.

Publicerad 2017-09-19
Läs fler nyheter från SF Media

Under våren genomförde SF Media en större studie i Sverige, Norge och Finland kring begreppet passion hos unga människor mellan 16 och 34 år.
Med hjälp av kvantitativa och kvalitativa intervjuer där vi använder Neuroscience, gör vi en djupdykning kring passion och hur det kopplar till varumärken.
Vad är en passion, när/var/hur uppstår den och påverkar passion våra konsumtionsbeslut?
Ett tiotal av Sveriges största varumärken medverkar i studien, där resultaten kommer presenteras under en halvdag 3 oktober.

Publicerad 2017-09-19
Läs fler nyheter från SF Media
Bio är det medieslag på den svenska marknaden som växer mest just nu. Hittills i år har försäljningen ökat med 17 procent, enligt Mediebyråbarometern. Reklamtillväxten, en ökad efterfrågan på partner- och sponsringssamarbeten, samt det faktum att SF Media har många viktiga kunder i Västsverige, får nu SF Media att öppna ytterligare ett kontor, i Biopalatset i Göteborg.
Först på plats är säljaren Jens Brehmer som närmast kommer från Metro.

- Vi är verkligen glada för att Jens börjar hos oss med sitt starka kontaktnät i regionen. Med ökad tillgänglighet och kontakt med både befintliga och nya kunder hoppas vi kunna skapa många spännande kampanjer och samarbeten framöver, säger Ted Johansson, vd på SF Media.

Publicerad 2017-08-15

- Bio är en otroligt viktig kanal för Coca-Cola eftersom det är en plats fylld av gemenskap, glädje och upplevelser, precis de värden som Coca-Cola också står för, säger Olivia Enquist, Marketing Manager Coca-Cola AB.
Varje kvartal delar SF Media ut priset Bäst på bio till den reklamfilm som fått högst värden i mätningar av bioreklam gällande observation, avsändar- och budskapstydlighet. Absoluta toppvärden på både avsändar- och budskapstydlighet avgjorde till Coca-Cola zero sugars fördel i kvartal 1.

bast_pa_bio_red.jpg-    Vi är otroligt stolta och glada att vi vunnit "Bäst på bio". Nylanseringen av Coca-Cola zero sugar är väldigt viktig för oss eftersom den utgör en stor del av Coca-Cola TM och vi är glada och stolta att filmen blivit så väl mottagen och gett så bra effekt. Vi summerar just nu lanseringsperioden och vi kan redan nu se att re-lanseringen gett väldigt bra resultat överlag. Medieplanen var omfattande, men bio var ett av våra huvudmedier, berättar Olivia Enquist.

Det finns många kreativa ytor på bio och utöver själva reklamfilmen utvecklade Coca-Cola upplevelsen tillsammans med SF Bio och var synliga genom hela biobesöket med vepor på fasaden och i foajén på de största biograferna. Dessutom delades det ut prover på nya Coca-Cola zero sugar på flertalet biografer så att besökarna själva kunde smaka.

-    Bioreklam är väldigt känsloladdat, imagebyggande och stärker varumärket, framförallt när budskapet också anpassas till tillfället och som i det här fallet kopplas till biobesöket, avslutar Olivia Enquist.

Undersökningsföretaget Nepa effektmäter kontinuerligt bioreklam på uppdrag av SF Media. Det är biopubliken som svarar på frågor och tycker till.

Topplistan kvartal 1, 2017

1.    Coca-Cola Zero Sugar
2.    Ikea
3.    McDonalds, Ronald McDonald
4.    Coca-Cola REG
5.    Audi Quattro
6.    Loka
7.    Coop
8.    Burger King
9.    Viktväktarna
10.  McDonalds

Publicerad 2017-06-14
Läs fler nyheter från SF Media

- En kommunikativ utmaning är alltid att nå igenom bruset som omger människor idag, säger Cecilia Eklund, Marketing manager på Foodora.
Foodora är ett online företag som levererar restaurangmat både till privatpersoner och företag och finns idag i Sveriges fyra största städer. Affärsidén är hemkörning av mat från Sveriges bästa restauranger direkt till dörren av miljövänliga cykelbud.

-    Det är populärt bland företagare att upprätta ett konto på Foodora för att låta sina anställda ha möjlighet att beställa bra, näringsrik mat, men vi vill nå ut bredare bland privatpersoner, säger Cecilia Eklund.

Med målsättning att öka kännedomen om varumärket och tjänsten gjorde Foodora en stor biokampanj i 360-format med reklamfilm och foajéevent i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

-    Vi såg en direkt effekt under foajéeventen då människor var väldigt nyfikna och blev väldigt tacksamma över att få träffa oss och få testa tjänsten - våra restauranger, på plats i biograferna och sen få med sig en värdekupong där de faktiskt kunde testa på riktigt efteråt. Det gav goda resultat på en gång, säger Cecilia Eklund.

-    Det känns också väldigt roligt att effektmätningarna av kampanjen visar att observationen varit hög, men framför allt att biobesökarna tyckte att den här reklamfilmen var relevant för just dem, fortsätter Cecilia.

Foodora bjöd också in samarbetspartners och lojala kunder till ett filmevent på biografen Park i Stockholm. Det blev en lyckad tillställning där gästerna bjöds på mat och en biofilm. Foodora tyckte att eventet var ett bra, uppskattat och relativt enkelt sätt att ge något tillbaka till kunder och partners.

-    Det jag tycker är mest unikt med bio är att man just kommer förbi bruset. Besökaren stänger av mobilen, är tyst och taggad på att se vad som händer, avslutar Cecilia Eklund.

Publicerad 2017-06-14
Läs fler nyheter från SF Media

Sommaren står för en fjärdedel av årets besök och är en riktig högsäsong på bio. I år har precis som vanligt en mängd stora filmer premiär under juni-augusti. Semesterlediga svenskar unnar sig gärna lite extra och bio ses som ett sommarnöje. Med andra ord ett bra tillfälle att låta sitt varumärke möta en uppmärksam publik som tycker att reklamen är en del av bioupplevelsen.

Sommarens största familjefilm är Dumma mej 3 med premiär i slutet på juni. Det är Gru och hans oerhört populära medhjälpare Minionerna som är tillbaka igen.

En av vår tids mest intressanta regissörer Christopher Nolan är också aktuell i sommar med actiondramat Dunkirk, som förväntas bli sommarens allra största blockbuster. Filmen utspelar sig under andra världskriget och har med bland annat Tom Hardy och Cillian Murphy i huvudrollerna.

I målgruppen Unga vuxna har en mängd stora filmer premiär. I juni är Marvel med Wonder Woman och Tom Cruise i The Mummy först ut. Sen följer ännu en film i serien om Transformers, en ny remake av Spider-Man med Tom Holland i titelrollen, Apornas planet: Striden, Luc Bessons Valerian and the City of a Thousand Planets och filmatiseringen av Stephen Kings The Dark Tower.

Romantik i Ingenting och allting och komedi med Scarlett Johansson i Rough Night finns också på repertoaren.

Oberoende av vädret ser det ut att bli en strålande biosommar och du kan läsa mer om alla kommande filmer här i tidningen.

Publicerad 2017-06-14
Läs fler nyheter från SF Media

Samsung Pay förvandlar din telefon och din klocka till ditt betalkort och accepteras nästan överallt där du kan betala med kort. Tjänsten lanseras på många plattformar och bio är en viktig del.
-    Bio skapar engagemang i en brusfri miljö som skiljer sig från dagens övriga media kanaler, säger Emma Cedell, Media Manager Samsung Electronics.

Målgruppen för Samsung Pay är aktiv och intresserad av att testa nya saker och som en del av lanseringen gjorde Samsung ett djupare samarbete tillsammans med SF Bio.

-    Vi har använt fler olika kanaler hos SF Bio utöver den traditionella bioduken. Vi har t.ex. haft exponering i kassorna för att kommunicera att Samsung Pay även fungerar här, gjort event i foajéerna för att möta biobesökarna och presentera tjänsten, samt närvaro på sf.se och i SF Bios sociala medier, berättar Emma Cedell.

Det fanns också ett erbjudande i appen där de som använde sig av Samsung Pay när de köpte något hos SF Bio fick ett bra erbjudande.
De senaste åren har Samsung har gjort återkommande biokampanjer både för enskilda produkter och för att bygga varumärket.

-    Bio skapar engagemang och impact och besökarna stämmer väl överens med vår målgrupp. Vi ser även att reklamfilmer inte upplevs som störande på bio utan att de är en del av bioupplevelsen, i en miljö där allt fokus är direkt på bioduken och mer sällan innefattar en second screen som telefon och dator. Det gör bio till en väldigt viktig del främst i våra brandingkampanjer, avslutar Emma Cedell.

Publicerad 2017-06-14
Läs fler nyheter från SF Media
IMAX-salongen på Filmstaden Scandinavia är en publiksuccé och har på bara drygt ett år blivit en av de mest framgångsrika anläggningarna i världen.
mercedes_340_x.jpgUnder 2017 har Mercedes-Benz valt att satsa på ett interaktivt mediaköp på SF Bio och IMAX med fokus på motorsport via Mercedes-AMG Driving Performance. I år firar Mercedes-Benz prestandadivision AMG 50 år och varumärket känns hetare än någonsin, även på den svenska marknaden där försäljningen av AMG-bilar ökat markant de senaste åren.

-    Båda varumärkena står för high-tech, innovation och kvalitet vilket gör att den här satsningen känns både logisk och naturlig säger Helena Eklund, marknadschef på SF Bio.
 
Genom samarbetet får Mercedes-AMG en kvalitativ kommunikation mot samtliga IMAX besökare och bidrar i sin tur med att öka upplevelsen för publiken. I stort innebär utväxlingen att Mercedes-AMG integreras till allt som är kopplat till IMAX-upplevelsen på SF Bio och vice versa, t.ex. genom Mercedes-Benz egna kanaler och Pop-Up Store på NK.

Publicerad 2017-03-15
Läs fler nyheter från SF Media
Systembolaget vinner utmärkelsen Bäst på bio för sjunde gången! Reklamfilmen "Den amerikanska detaljhandelsexperten" får högst värden i effektmätningarna av bioreklam under kvartal fyra 2016.
-    Vi är naturligtvis jätteglada och stolta över detta! Finare kvitto kan man knappast få - och dessutom i en tid då allt fler väljer bort reklam, säger Malin Forkman, chef Kommunikationsutveckling, Systembolaget.
-    Extra roligt att det är särskilt de unga som uppskattar filmen! Och att detta stärker attityderna till Systembolaget, det är ju en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta vårt arbete för att så få som möjligt ska fara illa av alkoholens baksidor

Förutom mycket höga värden på observation, avsändar- och budskapstydlighet så tyckte tre av fyra biobesökare om reklamen och lika många att den stämde överens med deras bild av Systembolaget.

-    Vi vet att de allra flesta associerar vin, öl och drinkar med positiva sammanhang, men faktum är ju att alkohol inte är vilken vara som helst utan har tvärt om en baksida både för individer och för samhället i stort. T.ex. finns det i Sverige ca 400 000 barn som har en mamma eller pappa som dricker för mycket. Vi vill på ett relevant, engagerande och sympatiskt sätt förmedla varför Systembolaget finns och vilken nytta vi gör för både den enskilda individen och för folkhälsan i stort. Det är ett rent kommunikativt lite utmanande uppdrag eftersom de allra flesta inte går och tänker på detta dagligen.  Bio med sitt stora format och där folk sitter på sina platser passar bra som kanal för att förmedla känsla och budskap som mår bra av lite mer tid.

Bioreklam kommunicerar starkt och har höga effektvärden. Snittvärden för informativ reklam, som ofta har något mer invecklade budskap, vilket tyder på att denna typ av reklam fungerar extra bra på bio.

Systembolaget är dock i en klass för sig. På den totala 10-i-topp-listan av alla kampanjmätningar som gjorts sedan 2009 intar Systembolaget både första och andra plats.

bast_pa_bio_red.jpg-    Rörliga medier har styrkan och potentialen i att förmedla känsla. På bio är formatet dels stort, dels sitter man ju i sin stol med allt sitt fokus på bioduken (och inte i en annan skärm) vilket säkert bidrar till att våra filmer fungerar så bra, säger Malin Forkman.

-    Det här fina resultatet sporrar oss att fortsätta arbetet med vår kommunikation på ett sätt som våra kunder och publiken gillar och sympatiserar med!

Arbetsgruppen på Forsman Bodenfors:
Leif Sorte, kundansvarig
Philip Ahlqwist, projektledare
Nicole van Rooij Ekström, produktionsledare
Joakim Blondell, art director
Jacob Nelson, copywriter


Undersökningsföretaget Nepa gör kontinuerligt effektmätningar av alla större biokampanjer åt SF Media. Det är biopubliken som svarar på frågor och tycker till. Varje kvartal utses den reklamfilm som fått högst värden gällande observation, avsändare- och budskapstydlighet till vinnare av "Bäst på bio".

10-i-topp kvartal 4 2016

1.    Systembolaget
2.    Coca-Cola
3.    McDonald´s
4.    O´Learys
5.    Burger King
6.    Bregott
7.    Postkodlotteriet
8.    Mer
9.    Gevalia
10.   Pågen

Publicerad 2017-03-15
Läs fler nyheter från SF Media

Det gjordes 17,7 miljoner biobesök under 2016, vilket är drygt fyra procent fler än 2015 och nio procent fler än 2014.
Det gör 2016 till det näst bästa året under den senaste 10-årsperioden där endast 2012 hade fler besök.

2017 års premiärplan är fantastiskt stark med stora titlar i familjesegmentet och kioskvältande action- och äventyrsfilmer. Till hösten kommer fler breda svenska filmer på repertoaren, bl.a. Borg vs McEnroe med Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf i huvudrollerna och All Inclusive med Suzanne Reuter. Till julhelgen har sen Maria Bloms nya familjefilm Monky och filmen om Ted Gärdestad premiär.

En bra mix av stora Hollywood-titlar, breda svenska filmer, familjefilmer varvat med finstämt drama levererar höga besökssiffror till biograferna där varumärken är en del av upplevelsen.

Publicerad 2017-03-15
Läs fler nyheter från SF Media
Mattssons Guld i Uppsala har kommunicerat med lokal bioreklam under flera år och fördubblat investeringarna sedan starten 2013.
-    Det är ett annorlunda sätt att nå ut, säger Camilla Edlund, butikschef på Mattssons Guld. Vi når verkligen ut lokalt och vi vet hur många som ser vår reklam per föreställning.
Camilla tycker att bioreklam är ett bra sätt att marknadsföra sig lokalt och ser fördelar i att de når en bred publik, i olika åldrar och kategorier.

-    Vi har en bred målgrupp och det här är ett av få sätt där du kan nå ut till de flesta med en och samma reklam. Något som känns unikt med bio är att du oftast har publikens uppmärksamhet utan att de störs av massa andra intryck, avslutar Camilla Edlund.

Publicerad 2017-03-15
Läs fler nyheter från SF Media
- Det handlar om flera saker; Volvo, Sverige, Zlatan och familjen, säger Per Carleö, marknadsdirektör Volvo Cars Sverige.
Reklamfilmen för Volvo V90 där Zlatan och familjen är på väg hem till Malmö fick allra högst värden i effektmätningarna av bioreklam under kvartal tre och vinner Bäst på bio.

-    Det är alltid jättekul att vinna utmärkelser för den kommunikation vi skapar, men med Bäst på bio är det lite extra speciellt, då det faktiskt är biobesökarna själva som utser vinnaren, säger Per Carleö.

Mätningen visade på hög observation och värdena på avsändar- och budskapstydlighet slog i taket. Dessutom svarade 80 procent att de tycker om reklamen och 7 av 10 att de blivit mer positiva till Volvo och att reklamen stämmer överens med deras bild av företaget.

-    Det är kul att se att den emotionella kommunikation vi försöker skapa tas emot så positivt och skapar direkta effekter. Att öka preferensen för varumärket är ju nyckeln till det mesta, så riktigt roligt att se biobesökarnas reaktioner efter att ha sett vår film, fortsätter Per Carleö.

Effektmätningarna av Volvos reklamfilmer har alltid visat att de tagits emot väl av biopubliken, men sedan Zlatans första reklamfilm 2014 och framåt har värdena lyfts ytterligare en nivå.

-    Vi har som mål med all vår kommunikation att inte bara nå ut, utan även nå in. Och på bio har du möjlighet att göra just det. Bra stor bild, bra ljud, nedsläckt och publikens uppmärksamhet är väldigt goda förutsättningar för att nå fram med emotionell kommunikation, avslutar Per Carleö.

bast_pa_bio_red.jpgVolvo Car samarbetar med reklambyrån Forsman & Bodenfors och mediebyrån Mindshare.

De här varumärkena toppade effektmätningarna kvartal tre:
1.    Volvo
2.    Systembolaget
3.    Coca-Cola
4.    Burger King
5.    Ikea
6.    Zeta - Di Luca
7.    Samsung
8.    LO
9.    Bregott
10.  Arla Naturell Yoghurt

Publicerad 2016-12-16
Läs fler nyheter från SF Media
SF Bio och Postkodlotteriet har inlett ett samarbete och skapat ett nytt koncept som ger tävlingssugna svenskar chans att sätta sina filmkunskaper på prov och vinna pengar i samband med programmet ?En ska bort?. I slutet på oktober lanserades konceptet som heter "BioYra" där hubben är en kampanjsajt och ett film- och biotematiserat quiz i appen som hör till TV-programmet. På bioyra.se kan man utmana sig själv eller sina kompisar och träna inför specialronderna i appen som har 100% filmtema där man kan vinna upp till 80.000 konor.
-    Vi vill vara Sveriges mest underhållande lotteri och Postkodlotteriet och SF Bio har fler gemensamma nämnare; underhållning, folkligt och finns över hela landet, säger Christoffer Fröberg, Head of CRM & Customer Experience, Postkodlotteriet.
Konceptet och kampanjsajten marknadsförs i SF Bios och Postkodlotteriets kanaler under hela säsongen med extra fokus inför specialronderna där de första var lördagarna 29 oktober och 3 december samt vid två kommande ronder våren 2017.

-    Samarbetet mellan SF Bio och Postkodlotteriet är det senaste exemplet på vårt fokus att integrera varumärken med den dynamiska bioupplevelsen. Redan pågående partnerskap är bland annat Ben & Jerry´s som är partner till IMAX upplevelsen och LEGO Duplo som är partner till Knattebiokonceptet och de familjestyrda aktiviteterna på våra biografer, säger Helena Eklund, marknadschef SF Bio

Postkodlotteriet och SF Bio omfamnar och lyfter utöver bioyra.se samarbetet på många olika sätt. Sociala medier, redaktionellt på sina hemsidor, utskick och event för medlemmar/prenumeranter, ljusskåp på SF Bios biografer, i tidningen Film på Bio, i tv-programmet "En ska bort", i Postkodlotteriets vinstinslag och dessutom finns härliga bioupplevelser med i vinstplanen.

-    SF Bio är en arena som finns i hela landet. Vi samlar människor kring det gemensamma intresset film och upplevelser varje dag året om. Partnerskapet med Postkodlotteriet är helt rätt för SF Bio eftersom vi vet att kommunikation som delar människors intressen och personliga upplevelser blir mer relevant och betydelsefull. Genom det nya gemensamma konceptet skapar vi relevant kommunikation som engagerar och driver intresset för film och upplevelser på bio, säger Helena Eklund.

-    Genom samarbetet med SF Bio når vi ut på ett spännande sätt till biopubliken och det skapar ett mervärde till våra kunder i form av både underhållning och möjlighet till biovinster, avslutar Christoffer Fröberg.

Effektmätningen av BioYras första reklamfilm visade att 72 procent av biobesökarna kom ihåg kampanjen, 81 procent tyckte att avsändaren var tydligt och 73 procent att budskapet gick fram.

Publicerad 2016-12-16
Läs fler nyheter från SF Media
Friskis & Svettis version av den klassiska nedräkningsvinjetten har visats rikstäckande på biograferna under hösten och fick fina värden i SF Medias kampanjmätningar. I vinjetten får publiken se en Friskis-ledare göra push-ups i biofåtöljen samtidigt som hon räknar ner från tio till ett innan bioreklamen sätter igång.
Biobesökarna har gett vinjetten höga betyg där de bland annat tycker att avsändaren samt budskapet är tydligt och drygt 60 procent säger att de blivit mer positivt inställda till Friskis. Publiken anser också att Friskis vinjett är underhållande och sticker ut.
Det var i våras som Friskis & Svettis tillsammans med reklambyrån Bloomy Advertising vann SF Medias stora reklamtävling med sin version av nedräkningsvinjetten som presenterar bioreklamen.

Publicerad 2016-12-16
Läs fler nyheter från SF Media
Borås Bil har valt att kommunicera med lokal bioreklam sedan 2010 och biosatsningen har fyrdubblats sedan starten.
-    För oss handlar det om att synas på olika arenor och sammanhang. Bio är förknippat med glädje så bioreklamen tas emot på ett annat sätt. Vår upplevelse är att besökaren är mer positiv och mottaglig för budskap, säger Daniel Granefelt, marknadschef Borås Bil gruppen.

-    Vi har produkter och tjänster som sträcker sig i stort sett till alla åldrar. Vår utmaning är bredden, att nå igenom mediebruset och en stor fördel med bio är att vi når just bredden av åldersgrupper, fortsätter Daniel Granefelt.
Borås Bil har gjort en bilfri reklamfilm som återspeglar deras kundlöften; Glädje. Passion. Trygghet.

-    Vi vill förmedla en känsla istället för produkt och pris i den här filmen. Vi hade bioreklam i åtanken när vi tog fram den och är mycket nöjda med resultatet och det fina mottagandet filmen har fått, avslutar Daniel Granefelt.

Publicerad 2016-12-16
Läs fler nyheter från SF Media
- Yoggi är ett starkt och lättsamt varumärke med fantastiska produkter. "Sveriges godaste fruktyoghurt" är ett enkelt och trovärdigt budskap som är lätt att ta till sig, i synnerhet när det presenteras på ett humoristiskt sätt som i vår film, säger Per Andersson, Brand Manager, Arla Foods.
Under kvartal två var det Yoggis reklamfilm som fick högst värden i de effektmätningar av bioreklam som kontinuerligt utförs av Nepa och därmed vinner priset Bäst på bio.
-    Det här är ett kvitto på hur bra det kan bli när man kombinerar ett medieslag och en produkt som båda går rakt in i hjärtat! För en konkurrensutsatt FMCG produkt som Yoggi är en kombination av taktiska kampanjer i breda räckviddsmedier och medieslag som möjliggör att bygga och stärka varumäkespreferens och brand love A och O. I det senare fallet är bio helt klart överlägset, säger Katarina Martinez-Bergström, Account Manager, Carat.

-    Biosalongen är en magisk liten värld, där humöret är högt och sinnena öppna. En idealisk situation att tala med målgruppen. Det är väldigt lite brus jämfört med andra kanaler. Publikens fokus är på filmduken, ingenting annat. Dessutom är det en generellt förväntansfull stämning i salongen, där mottagligheten är stor hos publiken, säger Per Andersson.

-    Bio är verkligen bra på att beröra och skapa stora, varma och positiva känslor för annonsörer, avslutar Katarina Martinez-Bergström.

SF Media delar varje kvartal ut priset Bäst på bio till den reklamfilm som fått högst värden i effektmätningar av bioreklam. Det är biopubliken som tycker till och svarar på frågor. Yoggis kampanj har tagits fram av TBWA och produktionsbolaget b-reel.

De här varumärkena toppade mätningarna under andra kvartalet:
Topplistan, kvartal 2 2016
1.    Arla Yoggi
2.    Samsung Galaxy S7
3.    Ikea
4.    City Gross
5.    Eriks såser
6.    Mc Donald?s
7.    LO
8.    Folkuniversitetet
9.    Bredbandsbolaget
10.    Ford Mustang


Publicerad 2016-09-20

Läs fler nyheter från SF Media
- Människors behov av berättelser växer och bio är en plats som kan leverera kraftfulla intryck i ljud och bild, säger Johan Kikas, varumärkesansvarig på Carlsberg Sverige.
Carlsberg har tagit fram en 180 sekunder lång reklamfilm för Eriksberg öl som visats på bio under sommaren. Filmen handlar om Berit Wahlgren och Järnvägsrestaurangen vid Östra Station, en historia om utpressning, mordbrand och svensk husmanskost när den är som allra bäst.

-    Eriksberg handlar om god öl och goda historier. Ölet har fått sitt namn efter kvarteret och bryggeriet som låg i Göteborg vid Lisebergs södra ingång, berättar Johan Kikas. Idag är Eriksberg det självklara matölet som passar utmärkt till husmanskost och vi tycker att historier är precis som öl, de konsumeras bäst i sällskap och kanske är det så att de bästa historierna rentutav föds i gott sällskap med god öl. Det hoppas vi i alla fall, säger Johan Kikas.

Det här är den första i en serie goda historier som Eriksberg kommer att presentera framöver. Kampanjen går på bio, digitalt på engodhistoria.se och i sociala medier, samt i print. Reklambyrån Animal har tagit fram kampanjen. Produktionsbolag är Rebels Studios.

-    Biografen är en klassisk plats för historieberättande, med storslagen duk och maffigt ljud. Med en fin och förhållandevis lång reklamfilm kändes bio som ett naturligt medieval. Ett bra komplement till, de till ytan, mindre digitala skärmarna. I och med att syftet med filmen är att få fler att upptäcka Järnvägsrestaurangen vid Östra Station valde vi att gå med lokal annonsering på biografer i Stockholm, avslutar Johan Kikas.

Publicerad 2016-09-20
Läs fler nyheter från SF Media

"Så himla oväntat." "Nu när jag tänker på bio tänker jag på detta." "Otroligt duktiga dansare, det var häftigt att se." "Det höjde hela upplevelsen." "Jag har varit mycket på bio men aldrig varit med om något liknande."
Det här är några av biobesökarnas kommentarer om Red Bulls event när deras reklamfilm för höstens föreställning av Flying Illusions kompletterades med några nedslag i salongerna på Stockholmsbiograferna Rigoletto och Filmstaden Scandinavia i början av sommaren.
Hip-hop-dansare från Diambra studio rusade in på scenen och framförde ett häftigt nummer precis före filmstart och som avslutning kunde en av biobesökarna i salongen vinna två biljetter till Flying Illusions. I en annan salong var illusionisten Daniel Kane på plats och trollade med duvor och hans nummer avslutades också med en biljettävling.
-    Vi är väldigt nöjda med resultatet och responsen från biobesökarna och samarbetet med SF Media, säger Gustav Crenér, Culture Marketing Specialist, Red Bull.

Publicerad 2016-09-20

Läs fler nyheter från SF Media
Landstinget i Värmland, LiV, har satsat på att göra reklamfilm för att få fler kvinnor att göra kontroller för att upptäcka livmoderscancer. En satsning som fått 93% av kvinnorna i åldern 25-50 år att ta cellprov, vilket är bäst i landet.
-    Vi har gjort stora satsningar och sedan 2011 har vi haft dedikerade barnmorskor som jobbat särskilt med att öka täckningsgraden för cellprov, säger Eva Nilsson fd samordningsbarnmorska LiV.

Under 2013 togs den första reklamfilmen ?Alla överraskningar är inte så roliga? fram som riktade sig till unga kvinnor där deltagandet i cellprovskontroller varit lågt. Filmen har visats på bio, BussTV, TV 7, TV4, TV4 play samt sociala medier. På bio har filmen kombinerats med banners på sf.se och event.

-    Bioreklam har varit bra för att vi kunnat välja att visa reklamen under perioder då många går på bio, säger Eva Nilsson. I samband med några större premiärer har vi också gjort bioevent där barnmorskor delat ut informationsmaterial och fått tillfälle att samtala om vikten att ta cellprov både med målgruppen och dess anhöriga. Alla vi mött har varit väldigt positiva till vår kampanj.

Publicerad 2016-09-20

Läs fler nyheter från SF Media
Nu är det avgjort! Friskis & Svettis tillsammans med reklambyrån Bloomy Advertising vinner SF Medias stora reklamtävling med sin version av den klassiska nedräkningsvinjetten på bio. Det vinnande bidraget "Salongsträning" kommer visas på bio i hela landet under hösten 2016, en vinst värd 1,5 miljoner kronor. I vinnarvinjetten får vi se en person häva sig upp och ner med hjälp av biofåtöljens armstöd samtidigt som hen räknar ner från tio till ett.
-    Det är jätteroligt och positivt för oss att vi har vunnit då vi får en bra möjlighet att få ut vårt budskap till hela Sverige. Friskis & Svettis brinner för att sätta svenskarna i rörelse och nu får vi chans att göra det till och med innan de ska sitta stilla och titta på bio, säger Janna Schibbye, Kommunikationschef Friskis&Svettis Riks.

Tävlingen, där ett varumärke får skapa en egen version av nedräkningsvinjetten, lanserades 2015 för att uppmuntra branschen att tänka kreativt kring bio och fick omedelbar respons. I årets upplaga tävlade 44 bidrag om det attraktiva priset, vilket är en ökning med hela 69% mot förra året då 26 bidrag skickades in.

TIA_680.jpg

Kriterierna för att tävla har varit att, via storyboard eller skissfilm, på max 20 sekunder räkna ner från tio till ett och avsluta med uttrycket "Nu blir det bioreklam".

På andra plats i årets tävling kom Mc Donald´s och DDB med bidraget "Nugget lover" som belönas med en egen filmkväll och förhandsvisning på bio. På tredje plats kom Läkare utan gränser och Ruth med bidraget "Kan du rädda liv på 10 sekunder?" som belönas med 50 biobiljetter.

-    Vi är jätteglada över responsen tävlingen fått och att så många byråer och företag gått all in och tänkt ut smarta, roliga, relevanta och kreativa tävlingsbidrag som visar hur man kan integrera ett varumärke med den välkända nedräkningen som ju är upptakten till hela filmupplevelsen, säger Katja Serrander, projektledare SF Media.

-    Bio är oslagbart bra på att väcka engagemang och känslor hos en publik som tycker reklamen är en given del av biobesöket. Det ska bli oerhört kul att få se Friskis & Svettis ta plats i salongerna till hösten, säger Carolin Högmyr Marknadschef SF Media.

Publicerad 2016-06-14

Läs fler nyheter från SF Media

- Det här är superroligt! Vi är oerhört glada att biobesökarna rangordnar Silja Line högst i denna mätning. Det är ett jättebra betyg på att vår marknadsföring funkar som den ska och det triggar oss att bli ännu bättre framöver, säger Janis Pavuls, marknads- och kommunikationsdirektör Tallink Silja.
Reklamfilmen för Silja Line fick högst värden i effektmätningar av bioreklam under första kvartalet i år och vinner priset Bäst på bio (hette tidigare Biopublikens bästa reklamfilm).

Mätningen visar framför allt på ovanligt höga värden på avsändar- och budskapstydlighet, 92 och 93 procent. Dessutom svarade tre av fyra biobesökare att de tyckte om reklamen och nära hälften att de blev köpbenägna.

-    Vi vet av erfarenhet att biobesökarna är väldigt dedikerade sitt val av att se film på just bio. Det gör att de flesta av oss biobesökare också har ett helt annat fokus än när vi sitter i soffan där hemma. Genomslaget med snygg reklamfilm i storformat med perfekt ljud är faktiskt ganska svårslaget, säger Janis Pavuls.


SF Media delar varje kvartal ut priset Bäst på bio till den annonsör som fått högst värden i effektmätningar av bioreklam. Det är biopubliken som tycker till och svarar på frågor om reklamfilmerna.

De här varumärkena toppade mätningarna under första kvartalet:

Topplistan, kvartal 1 2016

1.    Silja Line
2.    Burger King
3.    Viaplay
4.    Volvo
5.    Coca-Cola
6.    Läkerol
7.    Telia
8.    Returpack
9.    IQ
10.  Systembolaget

Publicerad 2016-06-14
Läs fler nyheter från SF Media
Ett exempel på att nya koncept kan skapas ihop med en partner är samarbetet mellan Jensens Böfhus och SF Media.
-    Kombinationen av Jensens och SF Bio blir en helkväll med både god mat och underhållning att njuta av, säger Ane Kirk Andersen, CRM & Marketing Jensens Böfhus. Att samarbeta med SF Bio ger den ultimata plattformen för mångfald då de erbjuder ett brett urval av film på biografer runt om i landet.

Konceptet heter Movie Days och innehåller bland annat erbjudandet "Biff & Bio". Upplägget går ut på att Jensens Böfhus köper in digitala biobiljetter som paketeras med måltidserbjudande på en kampanjsida, moviedays.se. Erbjudandet kommuniceras genom banners på sf.se och i appen och gäller måndag till torsdag.
Eftersom Jensens Böfhus inte finns i alla städer var träffsäkerheten för digital geostyrning på sf.se i samband med ett målgruppsrelevant erbjudande avgörande för resultatet.

-    Man äter ofta innan eller efter biobesöket. Det är precis därför vi ville skapa konceptet "Movie Days", för att kunna erbjuda våra gäster en härlig helhetsupplevelse till ett bra pris, säger Ane Kirk Andersen.

Publicerad 2016-06-14
Läs fler nyheter från SF Media
Behovet för företag och varumärken att hitta relevanta platser och sammanhang att bygga sina varumärken på blir allt större. SF Media och SF Bio har därför utvecklat möjligheterna till partnerskap och sponsring på bio. Nyligen blev det klart att LEGO Duplo blir samarbetspartner till det populära konceptet Knattebio.
LEGO MOS KANTER2.jpg-    Lego är precis som SF Bio ett varumärke som i princip alla känner till och har en positiv relation med och därför är det här samarbetet klockrent, säger Helena Eklund, marknadschef SF Bio.

Knattebio är ett av SF Bios mest framgångsrika koncept och strategiskt viktigt eftersom det är en chans att ge de yngsta biobesökare sin första härliga bioupplevelse och därmed grunda en livslång relation.

LEGO Duplo kommer göra biobesöket ännu roligare för små filmälskare genom exempelvis event och sampling. Samarbetet startade i början av april med att LEGO Duplo visar reklamfilm på Knattebio där partnerskapet kommuniceras på bioduken, i våra sociala medier och på sf.se. LEGO Duplo dyker också upp i Bioklubbens utskick och i tidningen Film på Bio.

I slutet av maj deltog SF Bio även i ett stort LEGO-evenemang i Mall of Scandinavia. 

Publicerad 2016-06-14
Läs fler nyheter från SF Media
Coca-Colas nya marknadskommunikation går under paraplyet "Taste the feeling". I stora drag handlar det om att sätta produkten ännu mer i centrum och fokusera på att alla tillfällen känns lite bättre och mer speciella med Coca-Cola.
-    För att få ett omedelbart och starkt genomslag i samband med lanseringen av vår nya kommunikationsplattform så var det ett självklart val att lansera på bio, säger Olivia Enquist, varumärkeschef, Coca-Cola Sweden.

Under lanseringsperioden visade Coca-Cola sin nya 60 sekundersfilm på biodukarna och samtidigt synliggjordes kampanjen massivt på Filmstaden Sergel och Filmstaden Bergakungen.
På Sergel följde Coca-Colas budskap med hela vägen ifrån parkeringen med digitala skyltar, till fasadvepor, stora trappan upp till biosalongerna, pelarna längs vägen i stora foajén och in i salongen där reklamfilmen rullade.

-    Vi är mycket nöjda med synligheten och kreativiteten i de olika ytorna i vår kampanj. Det finns många starka känslor förknippade med bio som är ett media där det går att arbeta väldigt kreativt med kommunikationsmaterialet, säger Olivia Enquist. På bio kan vi följa konsumenterna genom hela biobesöket med både inspirerande ny reklam och en kall Coca-Cola i handen.

Publicerad 2016-03-18
Läs fler nyheter från SF Media

SF Media gör ytterligare en nyckelrekrytering och tillsätter en kampanjplaneringschef som ska ta vidare arbetet med att skapa starka leveranser till SF Medias kunder.
-  Bioreklam växer och tar andelar på marknaden vilket ger fler kampanjer som ska levereras med hög precision. Samtidigt befinner vi oss i en utvecklingsfas där vi tar fram nya, spännande sätt att nå biobesökarna, inte minst programmatiskt. Per Sohl har en perfekt bakgrund från mediebyrån IUM som Print och OOH Director och senast som produktchef på Swedavia med ansvar för alla annonsytor på landets flygplatser. Per kommer utgöra ett starkt tillskott i bolaget och vi ser fram emot att ha honom i teamet säger Ted Johansson, VD på SF Media.

-  Det är spännande att få möjligheten att jobba mitt i hjärtat av biomediet som jag tidigare planerade för annonsörers räkning i mediebyråvärlden. Jag har alltid haft en bra relation till bio och det finns massor av idéer och bra personer på SF Media som kan maximera effekten och värdet av kommunikationen för kunderna säger Per Sohl, nytillträdd kampanjplaneringschef på SF Media.

För mer information:
Ted Johansson, VD SF Media 0725 44 35 31 ted.johansson@sfmedia.se
Per Sohl, Kampanjplaneringschef SF Media 0725 57 69 44 per.sohl@sfmedia.se

Publicerad 2016-03-18
Läs fler nyheter från SF Media

Familjeföretaget Di Luca & Di Luca vill skapa en långsiktig relation med sina konsumenter genom att förmedla det genuina och äkta i grundaren Fernando Di Lucas och varumärket Zetas historia där "Från en familj där mat är kärlek" sammanfattar vad företaget gör och står för.
-    Film och bio har visat sig vara en väldigt bra kanal och relevant sammanhang för detta. Vi har sett att vi även når lite yngre målgrupper som vi hoppas ska bli nyfikna på Zeta vilket såklart är viktigt långsiktigt, säger Eva Junevad, marknadschef Di Luca & Di Luca.

Det pratas mycket om Content Marketing idag, vilket är något som Zeta alltid jobbat med. Eva Junevad tycker det är spännande med den digitala och sociala medieutvecklingen och mixen mellan köpta, egna och förtjänade kanaler. Utmaningarna är att det går snabbt, det är brusigt och det blir allt viktigare att vara relevant med budskapet, i rätt kanal vid rätt tillfälle.

-    Att gå på bio är både upplevelse och inlevelse. Man lutar sig tillbaka, kopplar av och reklamen blir ofta en del av bioupplevelsen. Det är ett väldigt bra och relevant sammanhang att kommunicera i, fortsätter Eva.

Zetas svartvita filmer som är regisserade av Mikael Marcimain (Gentlemen, CallGirl m.fl.) förmedlar en äkta biokänsla och har fått fantastiska mätvärden på bio; filmerna är omtyckta och man förstår budskapet. Värdena sticker ut inte minst bland den yngre målgruppen.

-    Men bioreklam är ju faktiskt inte bara reklam i salongen utan även på webben, i foajén med mera och där tittar vi på hur vi kan utveckla samarbetet, avslutar Eva Junevad.

Publicerad 2016-03-18
Läs fler nyheter från SF Media


- Då mediebruset växer och TV-tittandet sjunker känns det mer och mer relevant för oss att emellanåt synas på andra arenor än de vanliga med vårt Stig-koncept, säger Anna Tideström, ansvarig TV-konceptet Marknadsavdelning ICA.
Under Halloween-helgen visade ICA en 3 minuter lång reklamfilm på bio. På ett par föreställningar dök dessutom Loa Falkman som ICA-Stig upp live i salongen tillsammans med Cindy precis efter att reklamfilmen visats.
Filmidén med en längre skräckfilm lämpade sig bra på bio under Halloween-perioden och den längre filmen skapade snackisar vilket bland annat var det ICA var ute efter. Där ICA-Stig och Cindy var på plats blev det förstås en extra överraskning som uppskattades stort.

-    Det finns få medier som påverkar alla sinnen så stort som bio. Att publiken dessutom inte är distraherade av andra kommunikationsfönster samtidigt börjar bli unikt i medievärlden, avslutar Anna Tideström.

Publicerad 2016-03-18
Läs fler nyheter från SF Media

- Våra budskap kring alkoholens påverkan på unga och samhälle kräver lite mer tid att berättas, och görs allra bäst i rörligt format. I biosalongen får budskapen publikens uppmärksamhet på ett helt annat sätt än i andra kanaler där kampen om uppmärksamheten är högre, säger Åsa Hessel, kommunikationsansvarig Systembolaget.
Systembolagets filmer når verkligen ut på bio. Kvartal 4 2015 vinner de Biopublikens bästa reklamfilm för sjätte gången med filmen "Middagstipset". Dessutom kom anti-langningskampanjen som visades i oktober på andra plats.

-    Vi är förstås jätteglada och stolta över att ha vunnit - igen! Att det är just hur filmerna tas emot av biopubliken som avgör priset gör att det smäller extra högt, säger Åsa Hessel.

2009 började undersökningsföretaget Nepa kontinuerligt mäta effekten av bioreklam. Tittar man på vilka filmer som fått högst genomslag sedan dess ligger Systembolaget i en klass för sig med fem filmer på 10-i-topp.

-    Gemensamt för våra produktioner är att de alla har någon form av story som engagerar. I filmerna mot langning har vi jobbat både med humor och dramatik genom åren för att förmedla budskapen. I filmerna om hela idén med Systembolaget ser vi att publiken tycker att de är underhållande. Det verkar vara ingredienser som en biopublik gillar helt enkelt, avslutar Åsa Hessel.


SF Media delar varje kvartal ut priset Biopublikens bästa reklamfilm till den som fått högst värden i effektmätningar av bioreklam. Det är biopubliken som tycker till och svarar på frågor.
De här varumärkena toppade mätningarna under fjärde kvartalet:

Topplistan, kvartal 4 2015

1.    Systembolaget
2.    Systembolaget
3.    WWF
4.    Lego
5.    Triss
6.    Grandiosa Pizza
7.    Coca-Cola
8.    Samsung
9.    Max Hamburgare
10.  Returpack

Publicerad 2016-03-18
Läs fler nyheter från SF Media

Reklamtröttheten till trots - effekten av bioreklam visar en positiv trend. Sedan 2009 mäter vi cirka 150 kampanjer varje år och vi ser en positiv trend över nästan alla värden


2009

2015

Observation

62%

65%

Avsändaridentifikation

65%

69%

Liking

55%

58%

Positiv attityd

43%

48%

Rekommendation

24%

31%

 Sedan 2014 mäts även Köpintention och där ligger snittvärdet på 30%.


Publicerad 2016-03-18

Läs fler nyheter från SF Media

För andra året ger vi ett varumärke chans att skapa en egen nedräkningsvinjett som visas på bio i hela landet under hösten.
Förra årets vinnare, Röda Korsets Ungdomsförbund och byrån Honesty, såg direkt effekt av deras bidrag "Läxhjälpen" där de fick in fem gånger fler volontärer under första månadens visning. Även SF Medias effektmätning visade att publiken verkligen tyckte om vinjetten.

Nu drar tävlingen igång igen där ett nytt varumärke får göra avtryck på bio och förnya ett klassiskt format. Sista dag för inlämning av tävlingsbidrag är 20 maj. Läs mer på sfmedia.se/merbioreklam

Publicerad 2016-03-18
Läs fler nyheter från SF Media


Skandinaviens mest spektakulära och moderna biograf har öppnat. Här finns totalt 15 salonger varav en IMAX-salong, tre salonger utrustade med Dolby Atmos* samt fyra VIP-salonger med integrerad restaurang- och bardel. Filmstaden Scandinavia ligger i Skandinaviens största köpcenter Mall of Scandinavia i Solna, Stockholm.

Salong 1 är Sveriges första IMAX-salong för spelfilm och har förutom den fantastiskt stora duken ett mäktigt ljudsystem med 12.1 kanaler som ger ett mycket kraftfullt ljud.

-        - Vi vill att kunderna ska tänka "Wow!" och att de direkt efter ska vilja veta vilken film som kommer härnäst på IMAX, säger Helena Eklund, marknadschef på SF Bio. Vi tror att det finns potential att höja antalet biobesökare med vår nya satsning. Jag tycker det är viktigt att visa att vi satsar och utvecklas hela tiden. Bio är en social aktivitet som man kan se som en sorts motrörelse i samhällets nuvarande mediekonsumtion.

Ben & Jerry´s sponsrar IMAX-upplevelsen

I och med öppnandet av Filmstaden Scandinavia har SF Bio och Ben & Jerry´s inlett ett samarbete där Ben & Jerry´s är sponsor för IMAX-salongen i det nyöppnade flaggskeppet.

Innan varje IMAX-föreställning visas en specialframtagen reklamfilm och i foajéerna exponeras Ben & Jerry´s med egen glassfrys, stora väggfolieringar vid IMAX-skyltarna och två brandade biofåtöljer inne i IMAX-salongen där de biobesökare som hamnar just där får delta i en tävling.

-        -  En god glass från Ben & Jerry´s och ett biobesök är en perfekt kombination, och vi har sedan tidigare flera lyckade samarbeten med biografer världen över. Dock blir detta vår första satsning tillsammans med IMAX, vilket känns jättespännande! Vi hoppas att vi kan bidra till att göra biobesöken ännu roligare genom erbjuda smaskiga smaker, trevliga events och spännande tävlingar, säger Johanna-Linn Roos, Nordic Business & Marketing Manager Ben & Jerry´s.

Ben & Jerry´s kommer också synas i SF Bios digitala kanaler samt ha helsidor i tidningen Film på Bio. Tanken är att varumärket blir en naturlig del av hela bioupplevelsen.

-        -  Vi är mycket glada att kunna presentera Ben & Jerry´s som vår första partner. Ben & Jerry´s är ett fantastiskt varumärke som kommer att höja upplevelsen av IMAX, säger Magnus Kepinski, försäljningschef SF Media.

*Dolby Atmos innebär att ett flertal kanaler är utspridda i salongen. Högtalarna är placerade fram, längs väggarna, baktill och i taket. Med Dolby Atmos frångår man principen att separera ljudet i kanaler. Istället mixas ljudet i en virtuell tredimensionell modell, en ljudmodell som kallas immersive sound och placerar publiken mitt i ljudbilden.

Publicerad 2015-12-10
Läs fler nyheter från SF Media

En färsk studie av rörliga reklammedier, gjord av researchföretaget Brand Science, visar att bio i mediemixen bidrar till markant högre reklameffekt. Målet med studien var att analysera vad bio tillför i form av varumärkesbyggande effekt i kombination med TV och online video.*

-  En av bios främsta styrkor är att driva observation, säger Johan Kvist, Analys- och affärsutvecklingschef SF Media. En uppmärksam och fokuserad publik i kombination med stor bild och maffigt ljud gör att man kommer ihåg det man sett. Därför är det inte förvånande att vi ser höga siffror för spontan reklamerinran, rätt avsändare och hög budskapsförståelse.

En av de viktigaste sakerna med reklam är ju inte bara att nå ut, utan att också nå hela vägen in. Undersökningen visar att bio i mediemixen även här levererar på en markant högre nivå än övriga mediekombinationer. Tar man hänsyn till investeringens storlek konstateras också att de mest kostnadseffektiva medievalen inkluderar bio.

-  Sammanfattningsvis kan vi konstatera att bio adderar markant högre reklameffekt i en mediemix och vi kommer gärna ut och berättar mer om studien, avslutar Johan Kvist.

* Studien är gjord på en kampanj för ett av Sveriges ledande försäkringsbolag, som gick samtidigt på alla tre rörliga plattformar. Undersökningen hade totalt 555 respondenter.

Publicerad 2015-12-10
Läs fler nyheter från SF Media
Röda Korsets Ungdomsförbund och deras reklambyrå Honesty vann SF Medias tävling där ett varumärke fick skapa en egen version av den klassiska nedräkningsvinjetten som presenterar reklamblocket. Vinnarvinjetten har visats på bio sedan september.

-  Nedräkningen har betytt oerhört mycket för oss. Det finns så många människor som vill engagera sig men inte vet hur. Att vi syns och får den spridning vi fått med filmen gör att fler känner till oss och hittar vägar till engagemang. Just den här filmen visar också på ett effektivt sätt att behovet av läxhjälp finns och det är också värdefullt för oss att komma ut med det budskapet, säger Marika Eriksson, generalsekreterare Röda Korsets Ungdomsförbund.

-  Det är kul att vinjetten har funkat så bra. Under de fyra första veckorna femfaldigades antalet anmälda läxhjälpsvolontärer, säger Johan Gustafsson på Honesty.

Röda Korsets nedräkningsvinjett deltog också i tidningen Resumés tävling Månadens film i september och kom på andra plats.

Publicerad 2015-12-10
Läs fler nyheter från SF Media
Efter ett års uppehåll är Com Hem tillbaka som vinnare av "Biopublikens bästa reklamfilm".

- Fantastiskt roligt att vår bioreklam är så uppskattad. Det känns mer värdefullt att bli kreddad av biopubliken än tv-tittare i och med att i bion har man totalt fokus på reklamfilmen, säger Åke Balfors, reklamchef Com Hem.

Com Hems reklamfilm Wifi-vandrarna vinner Biopublikens bästa reklamfilm i kvartal 3 med högsta värden gällande observation, avsändar- och budskapstydlighet där de på samtliga tre parametrar hamnar över 80 procent.

- Att stärka varumärket i en ostörd miljö är stort och bio är bra på att addera liking och engagemang, fortsätter Åke Balfors.

Det är sjätte gången Com Hem tar hem priset och det efter nära ett års uppehåll från bioduken.

- Vi har saknat bio. Vi har under tiden haft en del tv-kampanjer som jag är säker på hade levererat utmärkt på bioduken, säger Åke Balfors. Rörligt tar för sig allra bäst på bio -  det är varmt och emotionellt, helt enkelt en bra miljö när man vill få en bra cut through på sin kommunikation.

Com Hem jobbar med reklambyrån King och sedan drygt ett år tillbaka med Vizeum som mediebyrå.

- Det finns en affinitet här som jag gillar, jag menar att det finns beröringspunkter mellan Com Hem och bio i det att de båda är en del av underhållningsindustrin. Den affiniteten kan det vara värt att betala lite mer för, säger Magnus West, kundansvarig på Vizeum.

- Observationen är såklart hög men det är ännu viktigare att man når hela vägen in och när det gäller den här filmen så har ju budskapet verkligen trängt igenom och satt sig, budskapsförståelsen är riktigt bra, avslutar Magnus West.

 

SF Media delar varje kvartal ut priset Biopublikens bästa reklamfilm till den som fått högst värden i effektmätningar av bioreklam. Det är biopubliken som tycker till och svarar på frågor.

De här varumärkena toppade mätningarna under tredje kvartalet:

Topplistan, kvartal 3 2015

1.    Com Hem
2.    Göteborgs Kex Ballerina
3.    LO
4.    Burger King
5.    Max Hamburgare
6.    Coca-Cola
7.    Red Bull
8.    Unibet
9.    Treo
10.  Ford


Publicerad 2015-12-10

Läs fler nyheter från SF Media

- I vår marknadsstrategi och policy är det viktigt att våra marknadsföringsinsatser är mätbara för att kunna utvärdera insatsen på ett effektivt sätt, säger Niclas Sjösvärd på Unionen Sydost. Utifrån den statistik och inflödet av nya medlemmar så var vår kampanj på sf.se väldigt lyckad.
Stor del av Unionens marknadsföring sker centralt, men på regional nivå är marknadsföring en viktig del i Unionen Sydost arbete när det gäller att nå ut med vilka frågor de driver, för att förändra synen på facklig verksamhet och få nya medlemmar till förbundet.

-    Regionalt använder vi oss av Facebook, nyhetsbrev, bioevent, föreläsningar, print, TV, radio, event och bioreklam. Vi har även haft samarbetsavtal med olika idrottsklubbar och företagsnätverk, berättar Niclas Sjösvärd.

-    Så här långt har det bara varit positivt med bioreklam. Vi är beredda att ta nästa steg i vår egen utveckling och marknadsstrategi där vi känner att bio kan spela en stor roll. Därför kommer vi satsa mer än tidigare med annonsering både på sf.se och bioduken, samt även med bioevent, avslutar Niclas Sjösvärd.

Publicerad 2015-09-14
Läs fler nyheter från SF Media
Barnens Gård i Blekinge är en äventyrspark med vattenland, lekland samt djur som alla barn får klappa och hjälpa till att ta hand om.
-     Våra kampanjer på sf.se har gått bra, säger Åsa Alm på Barnens Gård. I hänvisningsstatistiken till vår webbsida ligger sf.se på femte plats. Jag tycker det är ett bra resultat och tecken på att de som sett vår banner på sf.se verkligen varit intresserade.

Barnens Gård började gå med banner på sf.se 2013 och ökade investeringen rejält året efter. Under 2015 fortsätter de med digitala kampanjer och även med reklamfilm på bioduken lokalt.

-     Jag tänker mig att man som familj sitter förväntansfulla och glada tillsammans på väg att se en film och är på ett ganska mysigt humör, säger Åsa Alm. Då känns det bra att komma in och visa fler saker man kan göra tillsammans.

Publicerad 2015-09-14
Läs fler nyheter från SF Media
Systembolagets filmer har sedan länge hört till den absolut mest effektfulla bioreklamen. Med "Experten" vinner de Biopublikens pris för femte gången. - Väldigt, väldigt roligt och hedrande att det just är biopubliken som gillar det vi gör, säger Åsa Hessel, kommunikationsansvarig Systembolaget. De filmer vi har producerat har alla någon form av underhållningsvärde som går hem hos biopubliken, som ju är på plats för att bli just underhållna. Det bidrar nog till att vårt budskap går fram så bra i den kanalen.
- Det finns många skäl till att bio länge har varit en viktig mediekanal för Systembolaget, säger Johan Olivero, copy Forsman&Bodenfors. För mig som kreatör är nog det viktigaste att situationen är rätt optimal för lite mer krävande budskap. På bio sitter man ju faktiskt fortfarande oftast och tittar koncentrerat på hela reklamfilmer, utan störande ljud eller konkurrerande bildskärmar.

Just informativ reklam kommunicerar extra bra på bio och snittvärdena ligger något högre än totala snittet för bioreklam. Det gäller speciellt variabler som budskapsförståelse och likability.

- Bioreklam är en viktig del i den totala mediamixen som vi alltid diskuterar inför mediavalen i varje kampanj, säger Åsa Hessel. Bio har visat sig fungera väldigt bra för våra budskap som är lite djupare och ibland komplexa. Vi får möjlighet att ta oss tiden att berätta vår historia och få en odelad uppmärksamhet.

Topplista kvartal 2, 2015

SF Media delar varje kvartal ut priset Biopublikens bästa reklamfilm till den som fått högst värden i effektmätningar av bioreklam. Det är biopubliken som tycker till och svarar på frågor.
De här varumärkena toppade effektmätningarna under andra kvartalet:

1.       Systembolaget "Experten"

2.       Yoggi

3.       Burger King

4.       Pringles

5.       Apoteket

6.       Loka

7.       OLW

8.       Samsung

9.       Systembolaget "Antilangning"

10.     Telenor


Publicerad 2015-09-14
Läs fler nyheter från SF Media
I november öppnas Sveriges första IMAX-biograf i Filmstaden Scandinavia som kommer ligga i Mall of Scandinavia i det s.k. Arenaområdet i Solna utanför Stockholm. IMAX innebär en extremt stor duk med ett ljud och en visuell upplevelse som är något alldeles speciellt.
-    Vi har sett tillväxten av IMAX i Europa och dess popularitet och vi tror nu att tiden är rätt att göra IMAX till en viktig del i vår satsning på biografupplevelsen, säger Jan Bernhardsson, President och CEO i Nordic Cinema Group*. IMAX kommer att bli en helt ny attraktion på vårt nya flaggskepp Filmstaden Scandinavia, där de stora filmerna kommer att få premiär. Vi ser fram emot detta samarbete och kommer också att titta på fler etableringar i Skandinavien av IMAX.

I Filmstaden Scandinavia kommer det finnas 11 salonger anpassade till en stor publik med fokus på en storslagen biografupplevelse. Den största salongen blir en IMAX-biograf med ca 500 fåtöljer. Dessutom byggs fyra VIP-salonger i en separat del med en exklusiv restaurang och bar där man kommer kunna äta och dricka i anslutning till filmen.

I Göteborg invigdes Art Cinema biografen Göta på Götaplatsen den 4 september. Göta rymmer fyra salonger och utbudet är inriktat på kvalitetsfilm.
-    Vi har i flera år drivit biografen Sture i Stockholm som en renodlad kvalitetsfilmbiograf och som har hittat sin publik. Vi tror att Art Cinema-konceptet kommer fungera mycket bra i Göteborg, säger Maria Skoglund, vd på SF Bio.

*)SF Bio i Sverige, SF Kino i Norge, Finnkino i Finland och Forum Cinemas i Estland, Lettland och Litauen

Publicerad 2015-09-14
Läs fler nyheter från SF Media
SF Bio och SF Media har via analysföretaget Blue Carrot gjort en stor kundanalys för att bättre förstå vilka biobesökarna är, vad de gör på sin fritid och vad som får dem att gå på bio. Fokusgrupper, en stor kvantitativ undersökning med 4000 respondenter och 20 djupintervjuer resulterade i sju tydliga kundsegment, främst baserade på hur man spenderar sin fritid.
Naturligtvis är alla besökare lika välkomna till biograferna men SF Bio har nu valt att fokusera sin kommunikation mot tre av målgrupperna.
Gruppen "aktiva, sociala och unga i sinnet" har en yngre åldersprofil och en aktiv fritid med många aktiviteter utanför hemmet. När de söker avkoppling och mys passar bio perfekt.
Gruppen "sociala vuxna med stor nöjesplånbok" har en något äldre åldersprofil. De är också aktiva och har ett rikt socialt liv. De lägger gärna pengar på kultur och ser bio som en kulturaktivitet.
Den tredje gruppen, "hemma och lite bekväma", befinner sig åldersmässigt mellan de övriga två och har småbarn i större utsträckning. De gillar att vara hemma, men när de kommer iväg utanför hemmet är bio en aktivitet som de gärna väljer, ofta tillsammans med sina barn.
De prioriterade biomålgrupperna når du med hög affinitet via SF Medias målgruppspaket Unga män, Unga kvinnor, Upmarket och Familj.

Publicerad 2015-09-14
Läs fler nyheter från SF Media
År 2000 enades världens ledare inom Förenta Nationerna om de så kallade milleniemålen - åtta mätbara mål för att bekämpa fattigdom och skapa förutsättningar för en hållbar, global utveckling i världen. Nu förnyas målen under parollen GLOBAL GOALS och lanseras via en massiv kommunikationsinsats som inleds genom världens första globala biokampanj.

Den 25 september 2015 presenterar FN de kommande 15 årens världsmål som fokuserar på att utrota fattigdom och bekämpa klimatförändringar. Kampanjen har kallats för världens viktigaste att göra-lista och är det största pro bono projektet i modern tid med en målsättning att sprida kunskap om de nya målen till 7 miljarder människor på 7 dagar via alla tänkbara plattformar och kanaler.

Kampanjen inleds med en 60 sekunder lång reklamfilm som visas på biografer i hela världen, framtagen av sir John Hegarty, legendarisk reklamare som ligger bakom bland annat Levi´s reklamfilmer och Audis slogan "Vorsprung durch Technik".

I filmen, som produceras av Aardman Animations (skaparna av bl a Wallace and Gromit och Fåret Shaun), representeras varje land i FN av ett djur med den enkla och starka slutsatsen "We have a plan, help us tell everyone".

Projektet med att sprida kunskap om Global Goals är initierat av Richard Curtis, grundare av Comic Relief och mannen bakom filmsuccéer som Love Actually, Notting Hill och Bridget Jones Dagbok.

-         wallace_gromi.jpg-  Vad vi hoppas uppnå med kampanjen kring världsmålen är, för att prata filmspråk, att ha en gigantisk premiärhelg som vi vill ska vara i paritet med en Star Wars/Titanicpremiär för världsmålen, säger Richard Curtis.


Den globala biovisningen möjliggörs genom det internationella branschförbundet SAWA (Screen Advertising World Association) som även är medgrundare av initiativet.

Utöver biokampanjen kommuniceras de nya världsmålen bland annat genom pop-up radiostationen Radio Everyone som under 7 dagar sänder unikt innehåll från påverkare i världen och den 26 september anordnas Global Citizens Festival i New York där bland andra Coldplay, Beyonce och Ed Sheeran uppträder.

Publicerad 2015-09-01
Läs fler nyheter från SF Media

Global-goals-people.jpg

Ikeas reklamfilm med barn som testhoppar sängar vann priset Biopublikens bästa reklamfilm för mest effektfull bioreklam kvartal 1. Ikea fick högst värden gällande observation, avsändare- och budskapsförståelse och mätningen visar genomgående på toppvärden.
SF Media delar varje kvartal ut priset Biopublikens bästa reklamfilm till den film som fått högst värden i våra effektmätningar. Det är biopubliken som tycker till och svarar på frågor om reklamfilmerna och Ikea belönas nu för tredje gången.

De här filmerna toppade effektmätningarna av bioreklam under första kvartalet.
Topplistan kvartal 1 2015:

1.    IKEA
2.    Returpack
3.    Coca-Cola Zero
4.    Burger King
5.    Volvo
6.    Svensk Adressändring
7.    Coca-Cola
8.    McDonald´s
9.    Zeta Di Luca
10.  Viktväktarna

Publicerad 2015-06-09

Läs fler nyheter från SF Media
Totalt tävlade 26 bidrag om den prestigefulla vinsten.
Juryns val föll på Röda Korsets Ungdomsförbund och deras reklambyrå Honesty som på ett kreativt sätt vävt samman nedräkningen med deras initiativ av frivilliga läxhjälpare som anordnas i hela landet. I vinjetten hörs ett barn som räknar ner varje siffra men som efter ett tag tappar bort sig och börjar läsa fel siffror än de som visas. Nedräkningen avslutas sedan med en uppmaning att bli läxhjälpare på redcross.se

MOTIVERING: "Vinnaren av SF Medias vinjett-tävling 2015 belyser på ett störigt enkelt sätt ett växande problem. Precis på brief gör de en nedräkningsvinjett som i sin enkelhet väcker tanken och skapar engagemang. Att välja dem som vinnare var lika lätt (eller svårt?) som att räkna till tio."

Det vinnande bidraget kommer ersätta den vanliga reklamvinjetten i tre månader under hösten, startdatum sätts i samråd med kunden inom kort. På andra plats i tävlingen kom Myrorna och på tredje plats hamnade Festis.

Publicerad 2015-06-09

Läs fler nyheter från SF Media
NCC valde att visa hur nära de kommer sina kunder genom att bokstavligen talat placera dem i en reklamfilm som producerades på plats i biografmiljön.

Besökare fotograferades i foajén där deras bilder sedan snabbredigerades in i en reklamfilm. När reklamblocket drog igång fick sedan några personer en rejäl överraskning.

-          Med hjälp den nya digitala biotekniken och digital postproduktion i realtid lyckades vi på 15 minuter få ovetande biobesökare att se sig själva i reklamfilmens huvudroll på vita duken. Reklamfilmen var en trailer för "Ditt nya liv" med syfte att inspirera besökarna att gå på visningen till NCC´s nybyggda bostäder, säger Sebastian Smedberg, AD på NCC:s reklambyrå Garbergs.

-          I biografen finns det stora möjligheter att kombinera nyskapande teknik med emotioner vilket är en bra kombination om man vill göra kampanjer virala. Dessutom är det en bra eventyta för att många människor samlas i ett utrymme som lätt går att kontrollera och dokumentera, avslutar Sebastian Smedberg. 

Publicerad 2015-06-09

Läs fler nyheter från SF Media

Gröna Lund gjorde sitt event lagom till 1 april då man släppte en sammanfattande film av bioeventet som över en miljon personer har sett på Facebook och YouTube. Syftet med kampanjen var att marknadsföra öppnandet av det nya spökhuset, House of Nightmares, vilket man gjorde på ett hårresande sätt?..
-    Effekten var en skrämmande succé. Redan första dygnen nåddes målet för hur många som sett eventet på webben, säger Arvid Axland, strateg på Gröna Lunds reklambyrå Pool. Tillsammans med övrig reklam och PR har det skapats ett extremt stort intresse för den nya attraktionen, fortsätter Arvid Axland.

-    Bio är en bra kanal för att nå framför allt unga. Ett framåtlutat media där reklam än så länge inte känns irriterande, säger Gröna Lunds marknadschef Joanna Hammar. Stämningen och publiken är förväntansfulla, något som är svårt att få i tv där reklamen oftast känns störande.
Gröna Lund hade bokat sin säsongskampanj på bio i Stockholmsområdet och valt att visa sin reklamfilm riktad mot ungdomar, men man ville göra någonting mer med biopubliken och då kläcktes idén om event-pranket.
Strategin var att göra ett starkt intryck på publiken i salongen men också på de som ser filmen som producerades för att dokumentera eventet och sedan spreds i sociala medier. Biobesökarna fick en upplevelse de sent skulle glömma och det skräckinjagande sprattet plockades upp av tv, tidningar och nyhetssajter över hela världen.
-    Vi har fått otroligt bra spridning av filmen både i Sverige och utomlands och de som sett den älskar den, berättar Joanna Hammar. Även tv-kanaler i England, USA och Japan har visat upp pranket i olika tv-program.

-    När man vill skapa en stark upplevelse är det viktigt att sätta mottagaren i rätt sinnesstämning. Vid ett biotillfälle ligger positiva förväntningar i luften vilket går att dra nytta av. I det här fallet var det dessutom premiär vilket påverkar atmosfären än mer positivt, säger Arvid Axland. Samspelet mellan bioduk, ljudanläggningen och interaktionen mellan människorna i salongen är en fantastisk möjlighet.

Se Gröna Lunds film på YouTube, sök: "The Zombie Kiss cam"

Så gjorde Gröna Lund
Med biopubliken på plats i salongen så startades en live Kiss Cam som zoomade in på olika par med en uppmaning att pussas, vilket direkt visades på den stora bioduken. Efter att två par pussat varandra byttes filmen obemärkt ut till en förinspelad film, där helt plötsligt en zombie hoppar fram och tar en stor tugga på ett pussandes par. För att förstärka illusionen hade även zombien och offren från den förinspelade filmen placerats i salongen, så när biobesökarna desperat vände sig om för att lokalisera attacken fick de en glimt av dem innan lamporna släcktes. Publiken skrek i panik och några skräckslagna sekunder senare började en stor strålkastare svepa omkring i salongen och stannande på zombien som med blod rinnandes nedför hakan skrämde vettet ur besökarna. Därefter ekade House of Nightmares soundtrack i högtalarna och Gröna Lunds packshot visades på bioduken.

Publicerad 2015-06-09

Läs fler nyheter från SF Media

Sedan 2009 har SF Media mätt alla större biokampanjer via undersökningsföretaget Nepa. En närmare analys av de drygt 700 kampanjer som hittills mätts visar att bio inte har påverkats av det ökade reklambruset. Tvärtom så har effektvärdena för bioreklam ökat!
Värdena har stigit genomgående och förutom att observationen har ökat så är det mycket intressant att se de värden som indikerar en påverkan på djupet har en positiv trend, bland annat har liking ökat från 55 procent 2009 till 59 procent 2015, positiv attityd har ökat från 43 procent till 47 procent och köpintentionen har gått upp från 22 procent till 28 procent. Det är med andra ord allt fler som kommer ihåg reklamen, tycker om det de ser och vill köpa produkten efter att ha sett reklamen på bioduken.

Vi kan spekulera i hur det kommer sig att effekten av bioreklam blir allt starkare samtidigt som andra medier får allt svårare att nå fram. En förklaring är att vi lever i en värld där vi ständigt är uppkopplade och tillgängliga vilket skapar ett behov av att ibland få stänga av telefonen och fly verkligheten en liten stund. Ett biobesök erbjuder en positiv upplevelse i en brusfri miljö där de allra största känslorna väcks. Biomiljön i kombination med det faktum att bioreklam uppskattas och ses som en del av upplevelsen gör att annonsörer på bio får en chans att prata med besökarna när de är som mest mottagliga utan att bli avbrutna.

-    Det här är fantastiska siffror och ett bevis på att bioreklam verkligen fungerar, säger Ted Johansson, vd SF Media.

Även investeringarna på bio växer
Den senaste prognosen från Institutet för reklammätningar, IRM, visar glädjande att bioreklam hamnar på en tredjeplats över de medier som förväntas visa mest tillväxt 2015

-    Vi ser att allt fler annonsörer väljer bio där de kan bygga sitt varumärke genom hela biobesöket med en oöverträffad ljud- och bildupplevelse. På bio är publiken fokuserad och mottaglig för event, tävlingar och andra happenings som skapar mervärde till biobesöket och som stärker relationen mellan varumärke och konsument, säger Ted Johansson.

Publicerad 2015-06-09

Läs fler nyheter från SF Media
På bio känns och upplevs reklam med fler sinnen. Här kan du aktivera ett varumärke mot en publik som tycker att reklamen är en del av upplevelsen.
I år fyller bioreklamen i Sverige 90 år, något som vi på SF Media firar genom att lansera en tävling där ett varumärke får skapa en egen version av nedräkningsvinjetten som presenterar reklamvisningen före filmen på bio.
Det vinnande bidraget visas på alla biografer i SF Medias nätverk under hösten 2015. Tävlingen pågår 5/3 -21/5 och det totala vinstvärdet är 1,5 miljoner kronor.

Läs mer om tävlingen på vår kampanjsida sfmedia.se/merbioreklam

Publicerad 2015-03-16


Läs fler nyheter från SF Media
Max Hamburgare vann priset Biopublikens bästa reklamfilm för mest effektfull reklam kvartal 4 2014. Nära 7 av 10 tyckte om reklamfilmen och över hälften av svarade att de blivit positivt påverkade.
-    Precis som andra företag brottas vi på Max med att allt fler slåss om människors uppmärksamhet i allt fler mediekanaler och ett ökat brus. Vi måste vara där våra målgrupper är och för att synas och engagera krävs att reklamen både sticker ut och är relevant, säger Anette Jannerö, marknadschef Max Hamburgerrestauranger.

-    Bioreklam är ett bra komplement i vår mediemix och ett sätt att nå viktiga målgrupper, fortsätter Anette. Vår erfarenhet är att bioreklam skapar ett stort engagemang, vilket säkert hänger ihop med att själva biobesöket förknippas med en trevlig stund.

SF Media delar varje kvartal ut priset Biopublikens bästa reklamfilm till den film som fått högst värden i våra effektmätningar. Det är biopubliken som tycker till och svarar på frågor om reklamfilmerna.

Max reklamfilm "Tidsresan" fick mycket hög observation, avsändaridentifikation och budskapsförståelse. Dessutom svarade 4 av 10 att de blir köpbenägna och tycker att reklamen är underhållande.

-    Vi är väldigt glada över att vår reklamfilm är så uppskattad hos biopubliken. Jag tror att en förklaring är att folk känner att Max passion till god mat och hamburgare verkligen är på riktigt. Sedan är ju detta en film som är gjord med glimten i ögat, som ett svenskt familjeägt företag kan vi vara lite mer personliga i vår reklam, något som uppskattas av publiken, avslutar Anette Jannerö.


Vinnare Biopublikens bästa reklamfilm 2014

Kvartal 1
IKEA
"Förutom höga värden på observation, budskap- och avsändartydlighet får vår reklam på bio fantastiskt höga värden för gillande. Det skapar en positiv attityd till Ikea och vi ser att bio som kanal har god förmåga att driva trafik till våra varuhus och fungerar alltså även ur perspektivet "return on investment".
Beatrice Siöström, fd reklamchef

Kvartal 2
NORRLANDS GULD
"En fördel med bioreklam är att besökarna oftast är förväntansfulla och på gott humör inför filmen. Publiken är dessutom fokuserade på vad de ser, vilket förstås ökar effekten av reklamen. Vi la biodelen i början av kampanjperioden för att skapa intresse och snack kring filmen."
Stefan Garvander, produktchef

Kvartal 3
COCA-COLA
"Bio tillför räckvidd till vår mediamix. Dessutom har det länge varit speciellt svårt att nå en ung manlig målgrupp med reklam, men vi hittar dem på bio. Reklamen upplevs inte heller som störande eller negativ i biomiljön, utan ses snarare som en del av upplevelsen vilket i sig kan ses som unikt i dagens mediabrus."
Gustaf Wetterwik, marknadschef


Topplistan kvartal 4 2014:
1.    Max Hamburgare
2.    Coca-Cola REG
3.    Com Hem
4.    Burger King
5.    Ikea
6.    Loka
7.    WWF
8.    Transportstyrelsen
9.    Aktiv mot brand
10.  SJ

Publicerad 2015-03-16

Läs fler nyheter från SF Media
Under början av 2015 inledde SF Media ett samarbete med Netric Sales gällande programmaticförsäljning av annonsytor på sf.se och i SF Bios app.
Programmatic är en automatiserad handel av annonser i form av en annonsbörs för auktionsbaserade köp och avtal.
Köpet handlar om vem du vill nå - där målgruppen är definierad utifrån surfbeteende.
För att underlätta ytterligare för den som vill nå vår intressanta målgrupp finns nu sf.se och appen till försäljning genom Rubicons plattform, både som öppen börs och för private deals.
Givetvis kontaktar du fortfarande SF Medias säljare gällande att boka en specifik kampanjperiod, målgrupp och mer kreativa format.
Vill du veta mer hör gärna av dig till Jenny Nygren, affärsutvecklare, jenny.nygren@sfmedia.se

Publicerad 2015-03-16

Läs fler nyheter från SF Media

- Vår utmaning precis som för de flesta som vill nå i synnerhet ungdomar, är att på kort tid fånga deras uppmärksamhet för en stund. Bio är svårslaget när det kommer till att få fullt fokus på sitt varumärke, säger Jonas Stålros, marknadschef på Nordic Blizzard Entertainment.
wow_wod_logo_hires_m03.jpg
I samband med decemberpremiären av Hobbit: Femhäraslaget valde Blizzard att visa bioreklam i 3D för World of Warcraft Warlords of Draenor. Sedan 2009 har ett antal annonsörer gjort 3D-reklam på bio och sammanfattande är att snitteffekterna ligger ytterligare högre på dessa än för 2D- reklamfilmer.

Bio är ett mycket kraftfullt media för kommunikation och den nyligen gjorda effektmätningen på Warlords of Draenor visar att bioreklam i 3D kommunicerar ännu starkare. Både 3D- och 2D- versionen visades parallellt och båda filmerna fick höga värden, men 3D-reklamen fick så gott som genomgående bättre resultat, bland annat 17% högre observation, 26% högre liking och 43% högre köpintention.

-    Allt blir ju lite coolare i 3D! Vi tycker att vår reklamfilm för Warlords of Draenor gjorde sig bra i 3D och kan man ligga som sista reklam innan filmen börjar så är det en stor bonus. I början av året fick vi även veta att 3D-versionen av Warlords of Draenor-reklamen vann pris för bästa 3D-reklam på The International 3D Society Awards, berättar Jonas Stålros.

Bio var en självklar kanal när mediebyrån MEC planerade Warlords of Draenor-lanseringen i Sverige.

-    Vår uppgift var att nå en ung, spelande, manlig målgrupp vilket vi vet att man gör genom bioreklam. När vi sedan fick möjlighet att gå med en 3D-film hoppades och trodde vi att det skulle bättra på effekten ytterligare. Mätningen visar att vi hade rätt och även att 3D-effekten till och med var något kraftigare än förväntat, förklarar projektledaren Zara Nordholm på MEC.

3D andelen av alla biobesök 2014 var 23%
Under december 2014 var andelen hela 77% på Hobbit: Femhäraslaget
3D tekniken slog igenom på allvar 2009 i samband med premiären av Avatar. Sedan dess produceras både animerad film och spelfilm i 3D versioner.


Publicerad 2015-03-16

Läs fler nyheter från SF Media

1925 visades den första reklamfilmen på SF:s biografer. Under vinjetten "Skämt och allvar" varvades informativa journalfilmer med kommersiella budskap för exempelvis skurmedel och bakpulver.
Decennierna som gått sedan dess har innehållit såväl slagkraftiga reklamjinglar som explosiva sång- och dansnummer till dagens bioreklam, som via event och digitala kampanjer på sf.se, spänner över hela biobesöket och dessutom kan visas i 3D.
Budskapen och uttrycket må ha förändrats genom åren, men en sak har all bioreklam fortfarande gemensamt, nämligen förmågan att beröra och väcka känslor.

Publicerad 2015-03-16

Läs fler nyheter från SF Media
Halebop gjorde ett nytt bioevent när Hunger Games: Mockingjay, del 1 hade premiär i slutet på november. Succén med att låta biobesökarna lovebomba varandra och bli fotad i en fotoautomat upprepades och blev lika populärt igen.
-    Vi fick otroligt bra respons på förra årets bioevent och därför valde vi att göra en uppföljare i år.  För oss är bioevent ett riktigt bra komplement till allt det digitala och ett utmärkt sätt att möta vår målgrupp.  Vi har under hösten drivit en kampanj som handlar om att vara schysst på nätet och det kändes som ett bra tillfälle att lyfta ut det även på eventet, säger Karin Rosell som vann utmärkelsen Sveriges Bästa Marknadschef i tidningen Resumés tävling nyligen.

Kampanjen startade i sociala medier med en tävling där man kunde vinna biljetter till Hunger Games-premiären. Temat Stoppa nätmobbning och var schysst på nätet kombinerades med reklamfilm och bioevent.

-    Vi hade en tävling som vi pushade för i sociala medier och sedan lyfte ut på eventet.  Genom att lämna sitt schysstaste tips kunde man vinna biljetter till filmen samt en iPhone6. Vi är riktigt nöjda med resultatet, drygt 400 bidrag i tävlingen och över 1.300 fotoremsor  printades i automaten.  På eventet i Stockholm hade vi ca 26.500 besökare under de fem kvällar vi var på plats,  berättar Karin Rosell.

Publicerat 2015-01-13

Läs fler nyheter från SF Media
Magikern Axel Adlercreutz som har huvudrollen i Burger Kings reklamfilm intog scenen på biograf Rigoletto i Stockholm förklädd till SF Bio-presentatör. Han hälsade publiken välkommen och började trolla till allmänt jubel. Avslutningsvis trollade Axel bort ett presentkort från Burger King som sedan dök upp under allas stolar när restaurangkedjan gav biobesökarna en extra upplevelse.
Burger_king_logo.jpg-    Allt fungerade mycket bra. Vi har fått väldigt positiv feedback. Biopubliken uppskattade både trolleriet, att vara delaktiga och att få presentkortet. Vi kunde bjuda på något mer än traditionell reklamfilm, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef, Burger King.

Biokampanjen ingår i den nationella lanseringen för Burger King-kampanjen King Savers. Huvudkanalerna är tv och utomhus men bio adderades för att skapa aktivering och engagemang.

-    Vi strävar hela tiden efter att komma närmare Burger Kings konsumenter, synas på olika platser och medier och på så sätt bli mera levande och mänskliga - och idag gäller det att tänka utanför boxen gällande kampanjidéer och kanalval, säger Åsa Edgren, operativ projektledare, BerntzonBylund.

I Malmö och Göteborg gjordes eventet i form av en special version av reklamfilmen där Axel Adlercreutz trollade bort ett presentkort och sedan uppmanade publiken att titta under sina stolar.

-    I ett första skede var planen att enbart göra en version av reklamfilmen där vår magiker pratar med publiken direkt i salongen från bioduken. Steget att ta det till ett live-event var ganska litet - men det var först när SF Bio nappade och ville genomföra detta tillsammans som vi kände att det här är nog möjligt att genomföra. Personalen på SF Media, SF Bio Konferens & Event och i biograferna har varit mycket professionella, flexibla och hjälpsamma, säger Åsa Edgren.

Eventet genomfördes live på två föreställningar i samband med premiären av Hunger Games Mockingjay. Allt dokumenterades och filmen har sedan spridits i sociala medier.

-    En fördel på bio är att det går att styra mot en målgrupp med specifika intressen. Med tv når vi en bredare målgrupp medan vi på bio istället kan välja en film som indikerar intresse och ålder, säger Sarah Frelin Ekvall.

-    Bio är en intressant kanal på många sätt. Dels är det förknippat med en positiv upplevelse för biobesökarna och bio har en tradition med just reklam. Sedan är det kul att kunna kombinera reklamfilm på duken med att fysiskt skapa ett event i salongen. Det blir ett bra samspel, avslutar Sarah Frelin Ekvall.

Arbetsgrupp på BerntzonBylund:
Hans Bylund, CD
Åsa Edgren, Operativ projektledare
Alexander Holst, Regi
Johan Milkvist, Foto/redigering
Isa Svärd, Designer
Måns Andersson, Copy
My Söderholm, sociala medier
Burger King:
Sarah Frelin Ekvall, Marknadschef
Magiker:
Axel Adlercreutz

Publicerad 2015-01-13

Läs fler nyheter från SF Media

Nettbuss Express AB är en av de ledande aktörerna på expressbussmarknaden i Sverige. Under 2014 har de satsat på lokal bioreklam och kommer fortsätta med biokampanjer under 2015.
-    Vi kommer att välja bio som vår huvudsakliga mediekanal 2015 tillsammans med digitala kanaler, säger Thorbjörn Kind, marknadschef på Nettbuss Express. Vi väljer bort TV4 eftersom bio ger mycket högre effekt på våra investeringar.

Under hösten 2014 har Nettbuss Bus4you visat reklamfilm på bioduken i utvalda orter och kombinerat med event i Göteborg, Linköping och Karlstad.

-    I Göteborg ställde vi upp vår nya Nettbuss Bus4You, en dubbeldäckare, utanför Filmstaden Bergakungen, berättar Thorbjörn Kind. Vi delade ut popcornmenyer, rabattkuponger, godis och hade även exponering inne i foajén.

För att locka besökare till bussen hade Nettbuss Bus4you ett samarbete med tidningen Metro, kampanjinfo på sin sajt och Facebook-sida samt utskick till sina medlemmar i den egna premiumklubben. Totalt var det ca 1000 besökare i bussen per dag.

-    Eventkampanjerna kombinerat med bioreklam är det som gett bäst effekt under 2014, avslutar Thorbjörn Kind. Vi påverkar på djupet och samtidigt får vi in väldigt många i våra bussar.

Publicerad 2015-01-13

Läs fler nyheter från SF Media

En av de stora styrkorna med bioreklam är att den bygger och förstärker varumärken. Detta inser allt fler annonsörer och vi ser med glädje att vår försäljning under 2014 ökar gentemot föregående år.
I november anordnade SF Media ett branschevent för motorbranschen, en klassisk biobransch där varumärket spelar en central roll för preferensbyggande. Vi kan också se att bilbranschen är en av de branscher som ökar mest i år jämfört med föregående år.

Ytterligare två branscher som ökar stort på bio är skobranschen och resebranschen. För båda dessa branscher gäller också att varumärkesbyggande är avgörande för kundens val i sanningens ögonblick. På SF Media tror vi att varumärkesbyggande kommer att bli ännu viktigare framöver i dagens alltmer fragmenterade medielandskap, och det är därför med stor tillförsikt vi ser fram emot superfilmåret 2015.

Publicerad 2015-01-13
Bio är ett media som är oslagbart bra på att väcka känslor. På bio finns innehållet som engagerar och det påverkar även upplevelsen av reklamen som publiken tycker är en del av biobesöket. Att känslor leder till handling är något som de senaste årens forskning visat allt tydligare vilket gör bio till ett extra bra val när det handlar om att förstärka varumärket och ladda det med positiva upplevelser.
Förutom bioreklam erbjuder vi många andra möjligheter att förknippas med den positiva bioupplevelsen. Biografsalongerna går att boka för möten, events och egna filmvisningar. Här kan man förankra sitt budskap både internt och externt, locka nya kunder och tacka de befintliga.

Biobiljetter är den premie eller gåva som uppskattas allra mest. Hos oss finns både digitala och fysiska biljetter där du kan lägga till en personlig hälsning och logo.

biljetter2.jpgPå bio finns helt enkelt alla möjligheter att bygga varumärke, vårda kundrelationer och den egna personalen. För att göra det så enkelt som möjligt att ta del av biografens magiska värld erbjuder SF Media extra bra priser vid köp av ett helhetsupplägg med bioreklam, möten, events och företagsbiljetter. Kontakta oss så berättar vi mer!

Publicerad 2015-01-13
- En fördel med bioreklam är att besökarna oftast är förväntansfulla och på gott humör inför filmen. Publiken är dessutom fokuserade på vad de ser, vilket förstås ökar effekten av reklamen, säger Stefan Garvander, produktchef Norrlands Guld, Spendrups.
Norrlands Gulds reklamfilm ?Vi dricker kall öl, hurra, hurra? fick högst värden gällande observation, avsändar- och budskapstydlighet i effektmätningar av bioreklam under kvartal 2 och belönas med priset Biopublikens bästa reklamfilm.

-    Vi valde att lägga biodelen i början av kampanjperioden, för att skapa intresse och snack kring filmen. Via digitala kanaler erbjöd vi sedan möjligheten att se en fullängdsversion av filmen, säger Stefan Garvander.

-    Som ett av Sveriges största ölvarumärken kommunicerar vi på många olika sätt och i många olika kanaler, där bio är en viktig pusselbit, fortsätter Stefan. När vi la medieplanen visste vi att årets film skulle bli stark både visuellt och inte minst musikmässigt eftersom den är uppbyggd just som en musikvideo. Därför ville vi gärna visa den på bio, på en stor duk och med en bra ljudanläggning.

Det var 8 av 10 biobesökare som svarade Norrlands Guld på den spontana avsändarfrågan och även på de mjukare variablerna fick filmen höga värden bl.a. svarade över hälften att de gillar reklamfilmen.

-    Det är riktigt kul att vinna den här utmärkelsen, inte minst därför att det är biobesökarna själva som röstat, avslutar Stefan Garvander.
Varje kvartal delar SF Media ut priset Biopublikens bästa reklamfilm till den reklam som fått högst värden i effektmätningar av bioreklam. Det är biopubliken som tycker till och svarar på frågor.

Mätningarna visar hur mycket publiken gillar och uppskattar bioreklamen, som också ligger i topp när det gäller värden för observation, avsändare- och budskapsförståelse när man jämför med andra medier.

Topplista kvartal 2, 2014

Tio i topp över mest effektfull reklamfilm på bio under kvartal 2, 2014
1.    Norrlands Guld
2.    Ikea
3.    Coca-Cola REG
4.    Unibet
5.    Com Hem TiVo
6.    Loka
7.    McDonald?s
8.    Pringles
9.    Nintendo, Super Mario
10.  Tele 2

Publicerad 2014-09-12
Coca-Colas reklamfilm Bobby vann priset Biopublikens bästa reklamfilm för mest effektfull reklam under kvartal tre.
- Bio tillför räckvidd till vår mediamix. Dessutom har det länge varit speciellt svårt att nå en ung manlig målgrupp med reklam, men vi hittar dem på bio, säger Gustaf Wetterwik, Marknadschef Coca-Cola Sverige.

- På bio får konsumenten uppleva vår reklam med stor bild, bra ljud och i en positiv miljö. Reklamen upplevs inte heller som störande eller negativ i biomiljön, utan ses snarare som en del av upplevelsen vilket i sig kan ses som unikt i dagens mediabrus, fortsätter Gustaf.

Sedan 2010 delar SF Media ut priset Biopublikens bästa reklamfilm varje kvartal till den reklam som fått högst värden i effektmätningar av bioreklam. Det är biopubliken som tycker till och svarar på frågor.

-  Att vi tilldelats detta pris för 4:e gången i ordningen är självklart mycket uppskattat. I utvecklingen av vår kommunikation, genomför vi alltid grundliga tester för att säkra att filmerna levererar på önskade parametrar i målgruppen. Bobby är en av de filmer som testat absolut bäst på senare tid och jag är därför inte förvånad att den fungerade hos biopubliken. Det är dock alltid roligt att få det förväntade resultatet bekräftat, avslutar Gustaf Wetterwik.

Tio i topp över mest effektfull reklamfilm på bio under kvartal 3 2014.

1.    Coca-Cola REG
2.    Malaco
3.    Apoteket
4.    Com Hem
5.    Unibet
6.    Wästgöta Kloster
7.    Ikea
8.    "3"
9.    Telenor
10.  Socialdemokraterna

Varför väljer ni att kommunicera på bio?

ANNIKA LUNDGREN
Marketing Manager Brand Marketing, Cloetta
Malacos kommunikationskoncept: "Att vara vuxen har sina fördelar - Malaco lördag hela veckan" syftar till att bygga preferens till varumärket och därför har vi valt bio som en viktig del i vår mediamix 2014. Det är extra kul att se att biopubliken tog emot våra reklamfilmer så väl - hela 60% hade enligt effektmätningen fått en mer positiv inställning till Malaco.

CARINA BACKHANS
Marknad, Apoteket AB
"Bio är ett väldigt bra komplement till TV som vi upplever funkar extra bra i våra varumärkesbyggande kampanjer. Vi når ut direkt till målgruppen med vårt budskap i ett sammanhang där vi får full uppmärksamhet, vilket innebär högre budskapsförståelse. Filmen om Apotekets kvalitetskontroll tror jag uppskattades av biobesökarna på grund av att det är ett ämne som engagerar många, presenterat på ett underhållande sätt i oväntade miljöer."

ANJA KEMPE
Produktchef Ost, Arla
"Vi ökar räckvidden för vår kommunikation och bio är bra att använda för kommunikation som bygger på att skapa engagemang".

GINA AZARIC
Marknadschef, Hi3G Access AB
"Bio är ett fantastiskt tillfälle att fånga publikens totala uppmärksamhet för att kunna förmedla vårt marknadsbudskap. Fördelen av att både kunna få impact, tack vare den stora skärmen, samtidigt som vi får vara en del av en speciell bioupplevelse, har gjort att vi använder bio i vår marknadsmix."

Publicerad 2014-11-28

Under 2014 har SF Media genomfört ett omfattande projekt för att ta reda på vad annonsörer och mediebyråer tycker om bioreklam. Vi har genomfört workshops, intervjuer och diverse olika studier och landat i tre tydliga fördelar med bioreklam.
1.    Bio är en positiv upplevelse
Man går på bio tillsammans med människor man gillar, för att bli underhållen. Detta positiva sinnestillstånd gör att biobesökarna är mer mottagliga för nya budskap och tar till sig kommersiella budskap i större utsträckning än i många andra medier.

2.    Biomiljön är brusfri
Biomiljön är unik. Den stora bilden, det maffiga ljudet och den mörka, mysiga salongen bidrar till en nästintill brusfri miljö. Besökarnas blickar är riktade framåt och det finns inga möjligheter att zappa. Biosalongen är ett av få ställen där människor lägger undan, eller till och med stänger av sina mobiler.

I nyligen genomförda fokusgrupper pratar den unga målgruppen om bioupplevelsen som en "bubbla" som man går in i, där man inte vill bli störd.

3.    Bio väcker känslor
81% av Sveriges annonsörer anser att biomediet är bra eller mycket bra på att väcka känslor. Detta är en högre siffra än för något annat medieslag. Bio går rakt in i hjärtat, vilket skapar engagemang och ökad preferens för varumärket.

De senaste 10 åren har en allt större del av forskningen inom marknadsföringspsykologi handlat om känslornas roll och hur de leder till handling. Daniel Kahneman fick Nobelpriset 2002 för sin banbrytande forskning som bevisade att beslut fattas på grundval av känslor, inte med hjälp av rationalitet och logiskt tänkande som man tidigare trodde.

Publicerad 2014-11-28


Nintendos värld gör sig bäst i rörliga medier där man kan förmedla känslan av produkterna och bio är en viktig del i mediamixen.
-    På bio tycker många att reklamen är en del av upplevelsen och den välkomnas på ett sätt som inte är lika vanligt i alla medier, säger Caroline Eng, Nordic Marketing Manager, Bergsala.
Bergsala ansvarar för Nintendos distribution i Norden och visar nu bioreklam via NCG Media*. I vinter satsar de på en extra lång reklamfilm för spelkonsolen Wii U med spel som Mario Kart 8 och Super Smash Bros. for Wii U.
-    Med vår reklamfilm på nära 2,5 minuter hoppas vi kunna fängsla biobesökarna och ge dem en inblick i hur många fantastiska spel det finns till Wii U, säger Caroline Eng. Vi vill att publiken ska få en skön upplevelse i en lugn miljö där det är lättare att ta till sig budskapet.* NCG Media är ett nätverk av de tre säljbolagen SF Media (Sverige), Capa (Norge) och Finnkino (Finland, Baltikum).

Publicerad 2014-11-28

Den internationella sammanslutningen för företag som säljer bioreklam heter SAWA - Screen Advertising World Association. Vartannat år träffas deltagare från hela världen för att utbyta erfarenheter, knyta kontakter och bli inspirerade. I år ägde SAWA-konventet rum den 5-9 oktober i Berlin.
De tre ämnen som främst berördes var:

Biobesöket är en premiumupplevelse. För att bibehålla denna position krävs en ständig uppgradering av bioupplevelsen. Detta jobbar man med på olika sätt runt om i världen. Bland annat har man särskilda VIP-salonger, möjlighet att äta mat och dricka alkohol inne i salongen och naturligtvis ständiga förbättringar avseende stolarnas bekvämlighet, salongernas utformning samt kvaliteten på ljud och bild.

Ljudets betydelse för bioupplevelsen. Ljudet är en av de parametrar som främst särskiljer bio från en filmupplevelse hemma i TV-soffan. Det senaste inom ljud är ett nytt ljudsystem från Dolby som går under benämningen Dolby Atmos. I Sverige kommer vi att få de tre första salongerna med Dolby Atmos i samband med att Filmstaden Scandinavia öppnar i mitten av 2015.

Interaktivitet i biosalongen. Många länder har börjat experimentera med interaktion mellan bioduk och mobilen. Bland annat gjorde BMW en uppmärksammad kampanj i Storbritannien, där biobesökarna fick testköra en racingbana och tävla mot varandra och där deras mobiler fungerade som spelkonsoler.

Publicerad 2014-11-28
Starcom har med hjälp av Xtreme Nordic genomfört en Cross Media Study med Svensk Adressändring som case i syfte att förstå en reklamfilms mottagande på olika plattformar.
Målsättningen var att få slutsatser om hur Svensk Adressändring ska tänka inför kommande kampanjer både gällande medieval samt hur produktionen och själva "kampanjande" ska se ut för att leverera bästa effekt.

Studien gjordes i april 2014 och baserades på webbintervjuer med 800 respondenter i Sverige mellan 20-45 år. I studien analyserades kampanjen "Dansören" vars målsättning var att stärka kännedomen om Adressändrings erbjudande. Samma reklamfilm (20 sekunder) visades på fyra olika plattformar; mobil (Aftonbladet), online (Youtube), TV (Kanal5) och bio (SF Media) under i princip samma tidsperiod och med lika stor investering på samtliga plattformar. 

-    Resultatet visade framförallt att upplevelsen förstärks efter exponering på flera plattformar. TV bidrog som enskild plattform med den högsta observationen. Men det som framförallt stack ut var den tydliga kombinationseffekten mellan bio och TV. De personer som såg filmen på både bio och TV hade högst budskapsförståelse och avsändaridentifikation samt ansåg att filmen gav en positiv känsla och att budskapet var riktat till dem. Bio hade en tydlig positiv effekt på denna kampanj, säger Henrik Fresk, Client Service Manager på Starcom.

Kampanjen genererade genomgående starka värden, nästan fyra av tio hade både sett reklamen och uppfattat Adressändring som avsändare. Resultaten varierade rejält beroende på var respondenterna hade sett filmen. Baserna för enskilda medier var dock i vissa fall för låga för att kunna dra exakta slutsatser, men ger i varje fall en fingervisning vilken effekt de olika medierna gett.

-    Vad denna undersökning också visar är vikten av att anpassa sitt material efter plattform. Det är viktigt att man redan vid produktionsstadiet tar hänsyn till mediemixen. Det är riskabelt att tro att man kan förvänta sig samma effekt från samma film oavsett plattform, avslutar Henrik Fresk.

Publicerad 2014-09-12
artikelformat sv adr digram.jpg

Folktandvården har under många år använt Lokal bioreklam som en del i sin marknadsföring i de flesta av Sveriges län. Nyligen har Folktandvården Östergötland även provat event.
-    Vi tycker att bioreklam ger oss direktkontakt med våra huvudmålgrupper och det är en reklamform som väldigt många är positiva till, säger Elisabeth Olofsson Öberg på Folktandvården Östergötland. På bio vill ingen "stänga av reklamen" eller göra något annat.

2014 har Folktandvården Östergötland utökat sin biosatsning med event vid fem tillfällen. De har haft en eventyta med egen personal som svarat på frågor och delat ut tävlingsformulär där besökarna kunde vinna biobiljetter och där man kunde kryssa i om man ville bli kontaktad för en undersökning. I affischskåpen satt tandläkarinspirerade filmposters som lockade till skratt och diskussioner och efter föreställningarna delades det ut give-awaypåsar.

-    Vi är jättenöjda med eventen och har haft många bra möten och diskussioner med biobesökarna, säger Elisabeth Olofsson Öberg. Det har varit positivt att möta våra patienter och kanske blivande patienter i en helt annan miljö än på kliniken.

-    Vi har fått mycket positiv respons på vår biokampanj och en hel del har kryssat i att de ville bli kontaktade så vi har konkret fått nya patienter tack vare eventet, avslutar Elisabeth.

Publicerad 2014-09-12

I slutet av 2013 gick Europcar med sin första biokampanj på duken och har sedan fortsatt under 2014.
-    På bio tycker många fortfarande att det är kul med reklamfilmer, och vi märker att våra reklamfilmer framförallt får bättre uppmärksamhet, säger Lena Wickström, marknadschef på Europcar. Man sitter skönt i fåtöljen och väntar på en bra film och har oftast uppmärksamheten riktad mot duken.

Europcar har valt att segmentera mot målgrupperna Upmarket och Familj och effektmätningarna har visat att reklamfilmerna tas emot mycket bra av biopubliken med höga observationsvärden, hög liking och positiva omdömen.

-    Vi får inte samma räckvidd som med en tv-kampanj men på bio kan vi istället satsa på kontinuitet och kvalitativa kontakter. Målgruppen i det biosegment vi har valt har körkort i större utsträckning än snittet och många bor i storstad, vilket stämmer bra för oss, fortsätter Lena Wickström.

Publicerad 2014-09-12
JCs kampanj för jeansvarumärket Crocker med den androgyna modellen Erika Linder har fått en enorm respons. Reklamfilmen visades rikstäckande på bio under mars.
JCs marknadschef Eleonore Säll berättar att syftet med kampanjen är att väcka liv i varumärket Crocker och tydliggöra både Crocker och JCs identitet. I vårens kampanj fick ikonen Erika Linder fronta Crocker både som kill- och tjejmodell och varumärket fick en personlighet vilket snabbt har gett resultat.

-    Trafiken och försäljningen online ökade markant under kampanjperioden och många butiker har fått nya kunder som kommer in enbart för kampanjen och berömmer den samtidigt som de vill handla Crocker, säger Eleonore. Även Erika själv har fått en massa feedback och brev från människor som blivit inspirerade av henne. Det känns väldigt fint.
Detta är beviset för att det går att göra idé-baserad reklam även i modevärlden.
Kampanjen innehöll främst bioreklam, både på duken och sf.se, samt annonser i modemagasin, stortavlor, digitala skärmar vid Centralstationen i Stockholm och andra digitala kampanjer.

-    Filmen är mer än en traditionell reklamfilm, säger Eleonore. Den har influenser av musikvideo och kortfilm och passade perfekt på bio där man är väldigt mottaglig för sådant content. Det som är unikt med bio är att biopubliken VILL se reklamen och så pratar man om det man ser med de man har i sitt sällskap. Det har varit jättekul att sitta och lyssna på kommentarerna från folk när de ser reklamen i biosalongen.
JC fick även en enorm respons i media. De flesta radiokanaler, tidningar och även TV visade upp och diskuterade kampanjen som också har spridit sig internationellt via nyhetssajter, bloggar och twitter. Något JC är mycket nöjda med då en internationell lansering av Crocker inte ligger så långt borta.

-    Googlar man Crocker Jeans idag ser det väldigt annorlunda ut än vad det gjorde för fyra månader sedan. Det är ett otroligt värde, avslutar Eleonore.
Effektmätningen av reklamfilmen visade tydligt att biopubliken tagit till sig filmen och bland annat svarar 7 av 10 i målgrupp 15-24 år att de tycker om filmen.

Publicerad 2014-06-02

Ikea fortsätter att underhålla biopubliken och deras reklamfilm om ett par som röjer upp i sin garderob fick allra högst värden i SF Medias mätningar av bioreklam under kvartal 1 2014.
-    Vi är väldigt glada över att biopubliken belönar oss för bästa reklamfilm. Förutom höga värden på observation, budskap- och avsändartydlighet får vår reklam på bio fantastiskt höga värden för gillande. Det skapar en positiv attityd till Ikea och vi ser att bio som kanal har god förmåga att driva trafik till våra varuhus och fungerar alltså även ur perspektivet "return of investment", säger Beatrice Siöström, reklamchef Ikea.
Ikea hade hård konkurrens av bland annat Volvo, Returpack och McDonald´s, som alla fick riktigt höga värden gällande observation, avsändare- och budskapstydlighet av biobesökarna.

Varför väljer de att kommunicera på bio?

Per Carleö, marknadskommunikationschef på Volvo Sverige:
-    Genom att visa vår film på bio lyckades vi inte bara nå vår målgrupp utan verkligen nå in. När vi väljer mediekanaler utgår vi alltid från att vi ska nå vår målgrupp så effektivt som möjligt, men även hur vi når dem.
För denna kampanj, där vi skapat en emotionell och vacker film som en hyllning till Sverige, Volvo och Zlatan kändes det naturligt att inkludera bio i mediemixen.

Katarina Lundell, marknadschef Returpack:
-    Trots att vi har en väldigt hög återvinning av burkar och flaskor i Sverige så är våra ambitioner ännu högre och för att nå dit så måste vi övertyga de som konsumerar mycket, men inte alltid pantar, att panta ännu mera. Bio är ett bra media för oss att nå den målgruppen, d.v.s. våra ungdomar.

Staffan Ekstam, marknadschef McDonald´s:
-    Vi har sett att bio fungerar bra för oss, framför allt när det gäller våra varumärkeskampanjer. Bioformatet med stor bild och kraftfullt ljud ger våra reklamfilmer extra känsla. Dessutom ser vi en kortsiktig försäljningsökning vilket självklart är positivt.

Varje kvartal delar SF Media ut priset Biopublikens bästa reklamfilm till den reklam som fått högst värden i effektmätningar av bioreklam. Det är biopubliken som tycker till och svarar på frågor.
Mätningarna visar hur mycket publiken gillar och uppskattar bioreklamen, som också ligger i topp när det gäller värden för observation, avsändare- och budskapsförståelse när man jämför med andra medier.

Topplista kvartal 1, 2014

Tio i topp över mest effektfull reklamfilm på bio under kvartal 1, 2014
1.    Ikea - Garderob
2.    Volvo
3.    Returpack
4.    Ikea - Badrum
5.    Treo
6.    Cinderella Viking Line
7.    McDonald´s
8.    Stena Line
9.    Hasselhoff - En svensk talkshow
10.  Nya Moderaterna

Publicerad 2014-06-02
SF Media har nyligen gjort en undersökning bland annonsörer för att ta reda på hur de uppfattar biomediet.
Resultatet visar tydligt att bioreklam betraktas som ett upplevelsemedia som hjälper till att förstärka varumärket och att det också är ett bra media för att skapa engagemang och preferens för en produkt/tjänst.

Andra fördelar som förknippas med bio är att den avslappade och brusfria miljön gör besökarna mer mottagliga för reklam samt att mediet engagerar och väcker känslor. Många nämner också något som upplevs som unikt i medievärlden, nämligen att folk fortfarande gillar bioreklam som är en accepterad och naturlig del av upplevelsen. 

Vidare erbjuder biomediet möjligheten till integration med besökarna vilket i hör grad bidrar till "premiumstatus" och att reklamen ofta blir en snackis.
44% av respondenterna i undersökningen har någon gång köpt bioreklam och 67% kan tänka sig att köpa bioreklam inom de närmsta två åren.

Publicerad 2014-06-02
-    Vi på Kung Markatta vill få fler att tänka Eko-logiskt och välja bort besprutad mat med onödiga tillsatser. För att nå ut med detta informativa budskap har vi gjort en film som vi valt att sprida i digitala kanaler och på bio, säger Sara Termén, marknadschef Kung Markatta.

Förutom bioreklam kommer biobesökarna även komma i kontakt med fler av Kung Markattas ekologiska produkter i biokioskerna.

-    Vår önskan är att biobesökaren ska börja fundera kring eko-logik i samband med reklamfilmen och välja ekologiskt snacks i samband med biobesöket. Vi är glada för att vi nu tillsammans med SF Bio kan ge biobesökaren en eko-logisk bioupplevelse, fortsätter Sara.

Effektmätningen av Kung Markattas reklamfilm visar på starkt genomslag hos biopubliken med hög observation och budskapsförståelse.  7 av 10 biobesökare tycker om reklamen och säger också att de blivit mer positiva till varumärket.

-    Det är svårt att verkligen nå ut till reklamtrötta konsumenter i dagens brus av ständig kommunikation, speciellt om man är en mindre aktör med begränsade resurser. Vi har valt att synas just på bio eftersom vi tror att denna kanal klarar av att fånga konsumentens uppmärksamhet och verkligen nå ut med vårt budskap om eko-logik, som kräver lite mer eftertanke, avslutar Sara Termén.

Publicerad 2014-06-02
Volvos omtalade reklamfilm med Zlatan fick oerhört starkt genomslag på bioduken. 86 procent kom ihåg reklamfilmen och drygt 9 av 10 biobesökare svarade spontant att Volvo var avsändaren.
Förutom toppvärden för observation, avsändare- och budskapsförståelse så tyckte 7 av 10 om reklamfilmen och 6 av 10 säger att de blivit mer positiva till varumärket.

- När vi väljer mediekanaler utgår vi alltid från att vi ska nå vår målgrupp så effektivt som möjligt, men även hur vi når dem, säger Per Carleö, Marknadskommunikationschef Volvo Sverige. För denna kampanj, där vi skapat en emotionell och vacker film som en hyllning till Sverige, Volvo och Zlatan kändes det naturligt att inkludera bio i mediemixen.

Att reklamfilmen engagerar biobesökarna märks också på de omdömen filmen fått i mätningen. Filmen har fått högsta värden på att den är intressant, sticker ut och är underhållande. Drygt en tredjedel säger också att de både blir rekommendations- och köpbenägna av reklamen.

Publicerad 2014-03-20
- Vi kommunicerar mot unga män på bio och ser en tydlig effekt då det är den målgruppen som kommer in i våra butiker i samband med våra biokampanjer, säger Knut Vidar Nilsen, Marknadsdirektör på Dressmann.
Dressmann använder bioreklam som ett komplement till TV. Det övergripande budskapet är att få fram klädernas kvalitet och reklamfilmerna fungerar bra i båda kanalerna. Dressmann lägger dock alltid stor vikt vid ljudet på de kampanjer som visas på bio för att ytterligare förstärka upplevelsen av reklamen.

- Jag tror att bio är viktigt för modeannonsörer eftersom mode handlar om att väcka känslor för det man ska köpa och bio är oslagbart bra när det gäller att förmedla känslor, säger Knut Vidar Nilsen. Det är viktigt för oss som jobbar i branschen att verkligen vara uppmärksamma på vad som händer i filmindustrin eftersom trender till stor del skapas och startar där.

Publicerad 2014-03-20
- Jag tycker det finns ett samband mellan mode och spelfilm. Det som syns på filmduken, likadant det som syns i magasin är ju ofta det du bär, så det finns absolut en koppling, säger Annie Rapp, Marknadskoordinator på Lee Jeans Sverige.
Lee började göra biokampanjer igen hösten 2013 efter ett långt uppehåll och nu kombinerar de reklamfilm på bioduken med kampanjer på sf.se, annonsering i tidningen Film på Bio och kundevent.

- Vi upplever att vi når en ny målgrupp på bio och fler människor har fått upp ögonen för Lee som varumärke, fortsätter Annie Rapp. Vi har valt att visa reklamfilm i universitetsstäderna eftersom vi har våra återförsäljare där och det har gett effekt.
- Jag tycker att reklam på bio är en del av hela upplevelsen. Jag missar aldrig reklamfilmen när jag går på bio för den blir så mycket pampigare på en stor duk.

Publicerad 2014-03-20
Ikea och WWF´s reklamfilmer hade allra bäst genomslag på bio under fjärde kvartalet 2013 och blev båda vinnare av priset Biopublikens bästa reklamfilm. SF Media delar ut priset varje kvartal till den reklamfilm som fått högst värden i Nepas effektmätningar av bioreklam.
- Vi gjorde rak och tydlig kommunikation med målsättning att den ska kännas i magen på bio. Det gav oss ett riktigt bra resultat för hela kampanjen och vi överträffade våra insamlingsmål med 17 procent, säger Mariann Eriksson, Marknadschef WWF Sverige.

- Vi är väldigt glada över att biopubliken har belönat oss för bästa reklamfilm. Förutom höga värden på observation, budskap- och avsändartydlighet får vår reklam på bio fantastiskt höga värden för gillande. Det skapar en positiv attityd till Ikea och vi ser att bio som kanal har god förmåga att driva trafik till våra varuhus och fungerar alltså även ur perspektivet "return of investment", säger Beatrice Siöström, Reklamchef Ikea.

Ikea fördubblade sin bioreklam under 2013 med syfte att nå en yngre målgrupp. Bioreklamen kompletterar Ikeas mediemix och stärker närvaron i större städer. Budskapen följer kommunikationen i övriga kanaler och varierar från kampanj till kampanj.

- Vår ambition är att vår reklam ska vara såväl underhållande som att sticka ut bland övrig reklam. Båda dessa parametrar har biopubliken glädjande nog gett oss tummen upp för. Vi anstränger oss för att alltid visa kundnyttan i vår kommunikation, säger Beatrice Siöström.

- Vi ser flera fördelar med bioreklam för Ikea, säger Ulrika Anderberg, Chief Strategic Officer på Ikeas mediebyrå MEC. På bio har vi möjlighet att nå en något yngre publike på ett kvalitativt sätt och vi har sett att bio som kanal har god förmåga att driva trafik till varuhusen. Lusten att se film på bio är fortsatt stark i kombination med digitaliseringen som gjort att biografer över hela landet snabbare kommer åt nya filmer, vilket naturligtvis är en stark dragkraft.

WWF får fler faddrar med hjälp av bio


Med syfte att rekrytera djurfaddrar har WWF gjort kampanjer på sf.se sedan 2012. I december samma år började de visa reklam på bioduken och filmen Kikarsiktet ? Tiger, även den belönad med Biopublikens bästa reklamfilm, blev en del av en av WWFs allra mest framgångsrika kampanjer.
 Under 2013 har temat Kikarsiktet tagits vidare med en reklamfilm för noshörningar och en för elefanter som varvats på bio. Filmen Kikarsiktet ? Elefant fick tillsammans med Ikea högst värden i effektmätningarna under förra kvartalet, och rekryteringen av faddrar fortsätter att överträffa målen.

- Att ständigt trolla med knäna för att få budgeten att räcka till är en utmaning, men med våra filmer på temat ?kikarsiktet? har vi verkligen lyckats engagera biopubliken vilket känns fantastiskt bra, säger Mariann Eriksson.

- Film är oslagbart när det gäller att förmedla emotionella budskap och skapa känslor som bygger en vilja att ge, säger WWFs medierådgivare Stefan Fagerström på 2XL Online. När WWF bestämde sig för att göra en större och integrerad kampanj var bioreklam ett givet val. Reklamfilmerna är specialgjorda för bio och resultaten visar att de fungerar.

Stefan berättar vidare att det har varit väldigt lyckat att kombinera reklamfilm på bioduken med reklam i foajéerna, i tidningen Film på Bio och på sf.se ? både för uppmärksamhet och för insamling.

Topplista kvartal 4 2013:
10 i topp mest effektfull reklamfilm på bio Q4 2013:
-    Ikea
-    WWF
-    Nintendo: Mario & Sonic Sochi Winter Games
-    Returpack
-    McDonald?s
-    Aktiv mot brand
-    Bris
-    Nintendo: Super Mario 3DWorld
-    Halebop
-    Lantmännen

Publicerad 2014-03-20
Under v 52 sattes all time high med hela 1 320 837 unika besök på sf.se och de två första veckorna 2014 har levererat dryga miljonen unika besök per vecka. Jämfört med samma veckor förra året har antalet unika besök nära fördubblats.
Det är även rekordsiffror för SF Appen som hade 389 000 unika besökare v. 52 och 354 000 under v. 1.

Under 2013 har antal unika besök snitt per vecka ökat med 26 procent.

- Rekordveckorna hänger naturligt ihop med de fantastiska besökssiffrorna vi har på bio just nu, men vi ser också en kontinuerlig positiv utveckling från år till år där antal unika besökare på sf.se ökar, säger Totte Pärlefalk, Account Manager Digitalt, SF Media.  Våra effektmätningar av bioreklam visar också att det lönar sig att kombinera reklamfilm på bioduken med banners på sf.se, då observationen av reklamfilmen ökar med 9 procent.


För ytterligare information kontakta:
Totte Pärlefalk, Account Manager Digitalt SF Media, 08-680 35 00

Publicerad 2014-02-03
- Vi har en ung målgrupp och för oss är bio ett riktigt bra komplement till övriga mediekanaler, säger Karin Rosell, marknadschef Halebop. Vi ser att de yngre fortfarande gillar att gå på bio och här når vi vår målgrupp med våra filmer som är äkta och nära och tar för sig riktigt bra på bioduken. Vi ville göra ett event med en skön känsla och ta ut vårt budskap: Lovebomba någon du tycker om med Halebop Rubbet. Att göra det i samband med filmen Hunger Games kändes klockrent.

Halebop och deras mediebyrå MEC genomförde bioeventet med idén; Kärleken flyttar in på SF Bio. För att öka engagemang och spridning kopplades bioeventet ihop med sociala medier där kampanjen inleddes med en tävling på Instagram där man kunde lägga upp sitt bidrag med en lovebombing till någon man ville gå på bio med. Här kunde man vinna biobiljetter och gå vidare till tävlingen som sedan hölls på plats i biografen.

I biofoajén möttes besökarna av personal från Halebop som bjöd på geléhjärtan och lovebombade med att ge fina komplimanger. På själva eventytan fanns tv-skärmar som visade Halebops reklamfilmer och en fotoautomat med fria utskrifter så alla som ville kunde fota sig med sin biodejt.

Själva tävlingen gick även här ut på att lovebomba sin dejt med motivering i text. Det finaste bidraget vann varsin Samsung Galaxy S4 4G med abonnemanget Halebop Rubbet fritt under ett år till sig och sin biodejt.

Inne i salongen på utvalda Hunger Games-visningar spred Halebop ytterligare lite kärlek genom att läsa upp några av de fina lovebombing-bidragen, annonserade vinnaren och delade ut vinsterna.

Fotoautomaten blev jättepoppis och det var väldigt många som ville tävla, även de som inte skulle gå på Hunger Games och därför inte kunde delta.

- Vi är mycket nöjda med eventet och att det blev så lyckat. Vi känner att vi absolut vill göra fler bioevent i framtiden, avslutar Karin Rosell.

Halebops reklamfilm började rulla på biograferna den 15/11 och eventet genomfördes i samband med premiären på Hunger Games Catching Fire i Stockholm och Göteborg.

Reklamfilmen effektmättes under första visningsveckan och fick mycket höga värden, bland annat svarade 8 av 10 Halebop spontant på den öppna avsändarfrågan.

Publicerad 2014-01-17
- Bioreklam är tacksamt då reklamen är ett naturligt inslag i upplevelsen för besökaren och exponeringsytan för oss som annonsör är svår att nå i något annat media, säger Peter Forsström, personal- och serviceenheten LO.

LO har under flera år valt bio i marknadskommunikationen för att nå en yngre målgrupp i frågor som gäller arbetslivet och i synnerhet rättigheter på det första sommarjobbet. De senare åren har LO också adderat biokampanjer till en bredare målgrupp där de främst informerar om olika kollektivavtalande försäkringar.

- Vi ser att målgruppen responderar på reklamen i de effektmätningar som gjorts av biokampanjerna. Med Nepas mätningar som underlag har vi också förändrat vår reklam för att ytterligare förbättra utfallet på budskapsförståelse, observation och avsändare, men även kännedomen om LO. Därför tycker vi att mätningarna är viktiga för att nå de kommunikativa utmaningar som sätts upp, avslutar Peter Forsström.

Publicerad 2014-01-17
- Vi fortsätter med bioreklam i varumärkesbyggande syfte, säger Johan Arlock, marknadschef Solresor.
Solresor arbetar primärt mot två målgrupper; par från 40-45 år och uppåt samt barnfamiljer och har två olika reklamfilmer som riktar sig mot respektive segment. De har använt bio i sin marknadskommunikation sedan december 2010.

- SF Medias segmentering funkar utmärkt för oss genom Upmarket och Familj, säger Johan Arlock.


Effektmätningarna av reklamfilmerna visar att de tas emot mycket bra av biopubliken, där de förutom stark observation även får hög liking och omdömen som visar på engagemang.

- Vi har valt bio som ett komplement till annan rörlig reklam i TV och i Webb-TV. På bio syns vi brusfritt och i en miljö där man förväntar sig att se reklaminslag. Vi upplever att motståndet mot reklam är mindre på bio än i TV eller på webben och självfallet vill vi att vårt varumärke frammanar positiva associationer, avslutar Johan Arlock.


Publicerad 2014-01-17

Vid premiären av Hunger Games började L´Oréal kommunicera mot målgruppen unga kvinnor på bio för sin nya mascara Miss Manga med reklamfilm på bioduken, banner på sf.se och event i foajé och salong på tre biografer i Stockholm.

L´Oréal byggde upp en eventyta i foajéerna med rosa matta och bakgrundsvägg där två make-up artister stod redo att ta emot intresserade biobesökare för att demonstrera produkten och få dem att delta i en Instagram-tävling där man kunde vinna en välfylld goodiebag från företaget. 

Inne i salongen precis före filmstart hälsade personal från L´Oréal publiken välkommen till filmen och belönade den nyligen utsedda vinnaren. Tävlingen var populär, det var ett eftertraktat pris som väldigt många tjejer mer än gärna ville ta med sig hem.

Publicerad 2014-01-17
Biomediet är effektivt. Vi driver marknadens högsta obsvärden och får konsumenterna att öka köpen hos våra annonsörer. SF Media mäter hundratalet kampanjer årligen.

Effektmätningarna genomförs av Nepa och förutom höga värden för observation, avsändar- och budskapstydlighet utmärker sig bioreklam genom att ge annonsörerna en hög liking och positiv attityd till varumärket.

- Bio är bra på att tillföra liking och påverkar även försäljningen positivt.  När vi gör uppföljningar på våra biokampanjer får vi högre liking för vårt varumärke än vad vi får för tv-reklamen. Vi gör också ekonometriska uppföljningar av våra ATL-satsningar och då hamnar bio högt, säger Åke Balfors, reklamchef Com Hem.

En närmare analys av resultaten visar att snittvärdet för observation av dukreklam ökar med 9 procent för de annonsörer som även har närvaro på sajten och en studie av foajéevent* visar ger 26 procent högre observation av reklamen på bioduken.

En tredjedel av unga kvinnor säger att de blir rekommendationsbenägna efter att ha sett reklamfilmen och varannan ung man uppger att han blir mer positiv till produkten.

En annan slutsats är att de annonsörer som finns representerade i våra kiosker får högre värden i mätningarna, bland annat nio procent högre observation och nio procent högre liking än snittet.

Mätningarna ger en tydlig indikation på hur stark upplevelsen av reklambudskap i biosalongen kan vara. För att uppmärksamma biomediets starka genomslag delar SF Media varje kvartal ut priset Biopublikens bästa reklamfilm till den annonsör som fått högst värden i effektmätningarna under perioden. Till de senaste vinnarna hör WWF, Systembolaget och Com Hem.

- Vi hade rekordhög rekrytering av faddrar under biokampanjen. Vår bästa kampanj någonsin, säger Mariann Eriksson, Marknadschef på WWF. Vår största utmaning är att göra kostnadseffektiv kommunikation och att hitta effektiva kanaler.


- Budskapet i våra filmer har en allvarsam underton samtidigt som de innehåller både humor och lite ironi, vilket fungerar väldigt bra i det större bioformatet, säger Malin Forkman, varumärkeschef på Systembolaget.

Annonsörer som fått högsta värden gällande observation, avsändare- och budskapstydlighet på bio under 2013:
 • Com Hem
 • Systembolaget
 • IKEA
 • Ben & Jerry
 • Samsung
 • WWF
 • Coca Cola
 • Returpack
 • Loka
 • Telia
 • Mc Donald´s
 • Solresor
 • Telenor
 • Lantmännen
 • "3"
 • Dressman
 • Pressbyrån
 • Kommunal Stockholm
 • Adressändring
 • LO
*Källa: Nepa och Blue Carrot

Publicerad 2014-01-17
Hunger Games Catching Fire gjorde en av de starkaste öppningarna på bio 2013 och lockade framför allt en publik med hög affinitet hos unga kvinnor till biograferna.  Under premiärveckan hade också sf.se en riktig rekordvecka med 820 000 unika besökare.

I samband med filmens premiär passade fler annonsörer på att göra aktiviter i de välfyllda foajéerna och salongerna.

Publicerad 2014-01-17
- Bio är bra på att tillföra liking och påverkar även försäljningen positivt. Uppföljningarna på våra biokampanjer visar på högre liking för vårt varumärke än vad vi får för tv-reklamen. Vi gör också ekonometriska uppföljningar och då hamnar bio högt, säger Åke Balfors, reklamchef på Com Hem.

Com Hems reklamfilm "Kul när det går fort - Bredband 500" med radarparet Judit och Judit är den senaste vinnaren av utmärkelsen Biopublikens bästa reklamfilm för kvartal 3 2013. Priset delas ut av SF Media till den reklamfilm som toppar effektmätningarna för kvartalet.

- Mätningarna ger en tydlig indikation på hur stark upplevelsen av reklambudskap i biosalongen kan vara. Hela 85 procent svarar spontant att det är Com Hem som är avsändaren och i målgrupp 15-24 år säger 8 av 10 att de gillar Com Hems koncept med Judit och Judit, säger Carolin Högmyr, marknadschef SF Media.

Com Hems reklamfilmer har även tidigare fått mycket starka resultat i SF Medias effektmätningar och det här är femte gången de vinner priset Biopublikens bästa reklamfilm.

- Vi har ett lyckat reklamkoncept i form av Judit och Judit, reklamfilmerna de har medverkat i har verkligen fungerat på bio. Juditarna gillas brett, men framför allt av yngre och det är en viktig grupp för oss. Ofta är den första lägenheten en Com Hem lägenhet och då är det viktigt att vi har grundat med en del kärlek och mycket humor så att vi blir det självklara valet, säger Åke Balfors.

Publicerad 2013-11-15

- Den naturliga kopplingen mellan ett biobesök och ett besök på en McDonald´s restaurang har funnits länge. Inför 2013 ville vi se hur biomediet kunde vara en kanal för vårt varumärkesarbete, säger Staffan Ekstam, marknadschef på McDonald´s.
McDonald´s är en av Sveriges största reklamköpare. För att säkerställa att medieinvesteringarna ger maximal avkastning jobbar de sedan många år tillbaka med ekonometrisk modellering, via en modell som tillhandahålls av Brand Science*. Den ekonometriska modelleringen ger svar på vilka medieslag som gett bäst avkastning för McDonald´s. 2013 ökade man investeringen i bioreklam vilket gett bra effekt i form av att varumärket har stärkts och att försäljningen har påverkats i positiv riktning.

- Vi har under året sett att bio fungerar bra för oss, framför allt när det gäller våra varumärkeskampanjer. Bioformatet med stor bild och kraftfullt ljud ger våra reklamfilmer extra känsla. Dessutom ser vi en kortsiktig försäljningsökning vilket självklart är positivt i sammanhanget, avslutar Staffan Ekstam.

* Brand Science är ett globalt företag med kontor i 15 länder, vilka är specialiserade på ekonometrisk modellering.

Publicerad 2013-11-15

- Marknadskommunikation är vår distributionskanal och därför är medievalen avgörande för att vi ska kunna nå ut till våra målgrupper. Rörliga medier, som bio, har en viktig roll för att tillsammans med rätt innehåll bygga emotionell kraft i vårt varumärke, säger Åsa Ambuhm, chef marknadskommunikation AMF.
AMF valde bio för att de ville nå en mer storstadorienterad målgrupp och visar sin reklamfilm i SF Medias storstadspaket. Själva reklamidén fungerade också extra bra på bio eftersom handlingen utspelar sig i en biosalong.

- Vi vill väcka känslor med vår marknadskommunikation, visa på en ljus framtid för att påminna om pensionen som en viktig framtidsfråga. Fördelen med bio är att du får besökarens fulla uppmärksamhet och dessutom kan bio förstärka de emotionella budskapen som vi vill förmedla, säger Åsa Ambuhm.

Publicerad 2013-11-15
Arla Mjölk är aktuella på bioduken med sin senaste kampanj Naturens egen sportdryck och ser bio som ett bra komplement till TV för att öka uppmärksamheten och ge engagemang åt varumärket.
- Utmaningen för kampanjen Arla Mjölk Naturens egen sportdryck är att få konsumenterna att se mjölk som en naturlig del av en hälsosam och aktiv livsstil, säger Niklas Larsson, CSE, Milk, Arla.

Arla Mjölk visar bioreklam under 10 veckor under oktober till december.

- Bio är ett media som tillför varumärket engagemang. Med bio når man målgruppen när de är mottagliga för reklam på ett annat sätt än med TV, avslutar Niklas Larsson.

Publicerad 2013-11-15
Samsung är en återkommande kund på bio och har bara i år gjort fem reklamkampanjer på bioduken och sf.se. Samsung är också en av de annonsörer som satsat på att visa reklamfilm i 3D på bio, för ännu större genomslagskraft hos biopubliken
- Vi vet att bio har bra genomslag i vår målgrupp. Dessutom tycker vi att många av våra reklamfilmer verkligen kommer till sin rätt på bio med de tekniska möjligheter som erbjuds, säger Emma Cedell, Media Manager, Samsung Electronics Nordic.

Samsung har fått höga värden i SF Medias effektmätningar av bioreklam. 75 procent kommer ihåg reklamfilmen och av dessa svarar 8 av 10 Samsung på den spontana avsändarfrågan. Allra bäst fungerar kommunikationen i målgrupp 15-24, där 9 av 10 säger att de tycker om reklamen och drygt 60 procent att de blir köpbenägna. Dessutom har 4 av 10 biobesökare sett reklamen på sf.se.

Publicerad 2013-11-15

Nielsen Brand Effect har på uppdrag av NCM Media Networks* i USA analyserat fem och ett halvt års (jan 2007 - juli 2012) data om reklameffektivitet som samlats in från TV- och biokampanjer för att avgöra hur exponering på båda plattformar påverkar erinran och likability av reklamfilmer.

Analysen inkluderar 1 350 reklamfilmer inom 24 produktkategorier och resultatet är entydigt - alla kategorier får markant högre värden när bio och tv kombineras.

Den kreativa utformningen av reklamfilmerna var antingen identiska eller liknande i båda medierna. Paneldata segmenterades för att analysera reaktionerna av respondenter som sett reklamen i endast ett av medierna och i båda två.

Respondenterna har fått svara på filterfrågor samt frågor om varumärkeserinran, budskapserinran och likability

Totalt sett är bioreklam effektivare än TV-reklam ensamt, då bio utan undantag fått högre värden både på erinran och likability.

Kombinationen av bio och TV leder till betydligt större genomslag i alla mått. Varumärkeserinran ökar med 65 procent, budskapserinran nära fördubblas och likabilityn ökar med 79 procent jämfört med endast TV.

De branscher där kombinationen bio och TV gav allra mest effekt i undersökningen är:

*    Skönhet & hälsa
*    Hushållsartiklar
*    Telekom
*    IT-produkter
*    Försäkringar
*    Matvaror
*    Mode
*    Resor
*    Snabbmatsrestauranger

- Resultaten i undersökningen visar tydligt hur bioupplevelsen påverkar konsumenternas förmåga att minnas och njuta av reklam. Detta talar i sin tur för vilket fantastiskt komplement bio är till TV-annonsering, säger Johanna Nordenström, analytiker SF Media.
 
*NCM ägs och drivs av de tre största biografkedjorna i USA: Regal, Amc och Cinemarc.

Publicerad 2013-11-15